Situaţia din Osetia de Sud reprezintă cel mai grav eşec al diplomaţiei europene din ultimii 10 ani, dar dacă Georgia va reuşi să îşi consolideze realizările militare de vineri, atunci Transnistria va slăbi presiunile separatiste, a declarat pentru NewsIn expertul ECFR Nicu Popescu.
"Georgia a avut un anumit calcul în vedere atunci când a atacat Osetia de Sud: în momentul în care ofensiva sa va fi un succes, atunci acesta va fi acceptat de SUA şi de UE. Există şi o zicală: Victorioşii nu sunt judecaţi", a explicat Nicu Popescu, cercetător la European Council on Foreign Relations (ECFR), specializat în regiunea Caucazului şi în conflictele secesioniste din spaţiul fost sovietic.
Important în continuare este cum va reuşi Gerogia să îşi consolideze poziţia asupra Osetiei de Sud, a subliniat expertul ECFR. "E o diferenţă între ocuparea unui singur oraş, Ţhinvali, şi a controla o întreagă regiune", a arătat Nicu Popescu, apreciind că "va fi dificil pentru Gerogia să îşi consolideze realizările militare de astăzi (vineri - n.r.)".
În opinia lui Nicu Popescu, dacă se analizează comparativ conflictul îngheţat din Transnistria cu cel din Osetia de Sud, atunci se poate spune că a existat un anumit joc de contrapunere din partea Rusiei în ultimele luni, amintind în acest context de "apropierea dintre Rusia şi Moldova" şi "semnele pozitive trimise Chişinăului de la Moscova". Mai mult, Transnistria nu a apărut în discursul Rusiei după declararea independenţei Kosovo, ceea ce iarăşi este un semnal.
Scopul Moscovei în "jocul" cu Moldova a fost de a da un semnal Georgiei, consideră expertul ECFR. "Dacă Georgia adoptă o poziţie asemănătoare Republicii Moldova în ceea ce priveşte aderarea la NATO, atunci Rusia ar adopta la rându-i un ton mai puţin dur. Mai exact, dacă Georgia renunţă la pretenţia de a adera la NATO şi şi-ar asuma statutul de neutralitate, atunci Rusia ar adopta o atitudine pozitivă faţă de reglementarea situaţiei teritoriilor separatiste din Osetia de Sud şi Abhazia", afirmă Nicu Popescu.
Întrebat dacă, în urma situaţiei din Osetia de Sud, Transnistria îşi va schimba în vreun fel atitudinea, Nicu Popescu a declarat că implicaţiile politice pe care acest război le va avea "depind de evoluţiile din teren".
"Cred că în condiţiile de faţă ar putea avea loc o slăbire a poziţiei Tiraspolului, întrucât autorităţile transnistrene vor realiza că în absenţa unei soluţii negociate, statul căruia i s-a violat integritatea teritorială poate să întreprindă acţiuni ferme pentru a restabili ordinea. Dacă Georgia reuşeşte să se impună, atunci Tirasopul va înţelege că de facto poziţia sa nu este sustenabilă pe termen lung. Dacă Georgia câştigă, atunci va da de gândit Transnistriei şi Abhaziei", a spus Nicu Popescu.
Potrivit expertului ECFR, acest conflict "este cel mai mare eşec al diplomaţiei europene din ultimii 10 ani".
"Nu este vorba numai de eşecul trupelor ruseşti de menţinere a păcii şi de lipsa lor totală de credibilitate. Este vorba despre lipsa de iniţiativă a Occidentului, care a refuzat să abordeze cu seriozitate acest subiect. Orice summit între liderii occidentali şi Rusia menţiona în treacăt problema, dar nu a fost în stare să lanseze un discurs coerent în acest sens", a observat Popescu, atrăgând atenţia că "UE a tolerat actele militare ruseşti în teritoriile separatiste".
În ceea ce priveşte lipsa unei poziţii ferme a Consiliului de Securitate al ONU, Nicu Popescu conisderă că acest fapt este o urmare a diviziunilor interne, existând un decalaj prea mare "între interesele SUA şi ale Rusiei pentru adoptarea unei poziţii coerente".
"Situaţia din Osetia de Sud este şi o consecinţă post-Kosovo, întrucât Rusia a folosit acest context pentru a-şi anexa economic, politic, militar aceste regiuni. Occidentul a eşuat, rezumându-se la a face declaraţii tipice şi superficiale", a conchis Nicu Popescu.
Sursa: NewsIn
Adriana Tarus