Forţele ruse au ocupat o bază militară georgiană de la Senaki, vestul Georgiei, în apropierea regiunii separatiste Abhazia, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne, citat de AFP. Anterior, Ministerul georgian de Interne anunţase că trupele ruse din Abhazia au pătruns pe teritoriul georgian propriu-zis şi au înaintat 40 de kilometri, ajungând în zona localităţii respective. Ministerul rus al Apărării a confirmat că trupele ruse desfăşoară operaţiuni în apropiere de Senaki.
Senaki se află în afara aşa-numitei zone de securitate instituită de-a lungul frontierei de facto dintre Abhazia şi restul Georgiei.
Trupe ruse de menţinere a păcii au fost staţionate în Abhazia de la declararea independenţei acestui teritoriu în 1990.
Trupele ruse "avansează în zeci de vehicule blindate de transport de personal şi în prezent sunt la Senaki", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Şota Utiaşvili.
Ofensiva georgiană asupra Osetiei de Sud continuă. Până în prezent, 3 soldaţi ruşi au murit şi 18 au fost răniţi la Ţhinvali.
Preşedintele georgian şi ministrul de Externe francez au fost evacuaţi de urgenţă din Gori, în urma declanşării unui raid aerian. Cei doi demnitari sosiseră de puţin timp în oraşul georgian bombardat. Un oficial oset a declarat că Georgia a reluat atacul în Osetia de Sud.
Dmitri Medvedev a declarat că ofensiva militară a Rusiei se apropie de final. La rândul său, Georgia a semnat acordul de încetare a ostilităţilor, propus de UE.
Rusia nu recunoaşte armistiţiul semnat de Georgia, deoarece georgienii continuă luptele în teren. Documentul va fi prezentat şi Moscovei, de către preşedintele francez Nicolas Sarkozy. De asemenea, preşedintele Franţei va merge marţi şi în capitala georgiană Tbilisi.
Capitala Osetiei de Sud, Ţhinvali, este sub controlul contingentului rus de menţinere a păcii, iar operaţiunea militară din Osetia de Sud este aproape de final, a anunţat preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Pierderile armatei ruse se ridică la 18 morţi, 52 de răniţi şi 4 avioane doborâte.
Pe de altă parte, Georgia a anunţat că Rusia a bombardat aeroportul internaţional din Tbilisi, periferia capitalei, oraşele Gori şi Poli. Luptele din Osetia de Sud s-au soldat cu moartea a 90 de georgieni şi a 2.000 de oseţi.
Între timp, Rusia a lansat un ultimatum Georgiei căreia i-a cerut să-şi retragă trupele din apropierea provinciei separatiste Abhazia. Georgia a respins ultimatumul. Reacţia Rusiei nu a întârziat să apară: comandamentul rus a avertizat că toate navele şi avioanele de luptă georgiene din zona graniţei cu Abhazia vor fi distruse.
Rusia şi Georgia şi-au suspendat legăturile maritime şi poştale ca urmare a conflictului din regiune. În termeni cantitativi, armata rusă dispune de 6.000 de tancuri, 1.700 de avioane şi peste 1 milion de soldaţi, în timp ce Georgia are doar 230 de tancuri, 12 avioane de luptă şi 37.000 de militari.
Avioane ruseşti au bombardat instalaţiile radar ale aeroportului internaţional din Tbilisi, potrivit autorităţilor georgiene. În plus, au adăugat georgienii, peste 50 de avioane ruseşti survolează teritoriul georgian. Rusia a recunoscut că a pierdut două avioane de luptă.
Rusia a bombardat masiv oraşul georgian Gori, iar Ministerul georgian de interne a avertizat asupra riscului unui asalt terestru. Între timp, ofensiva georgiană asupra Osetiei de Sud continuă. 3 soldaţi ruşi au murit şi 18 au fost răniţi la Ţhinvali.
Greul luptelor se mută încet, dar sigur, spre Abhazia, cealaltă regiune separatistă pentru care Rusia a intervenit împotriva Georgiei.
Pe de altă parte, forţele din provincia separatistă Abhazia au blocat complet accesul armatei georgiene în defileul Kodori, o regiune disputată din zonă, anunţă agenţia Interfax. Georgienii susţin că, din contră, au respins toate atacurile din regiune.
În această dimineaţă, ministrul abhaz al Apărării a declarat că forţele abhaze i-au "blocat complet" pe militarii georgieni aflaţi în defileul Kodori, o regiune disputată a teritoriului separatist Abhazia. Aviaţia militară rusă a bombardat duminică oraşul Zougdidi, situat lângă frontiera abhază.
"Detaşamentele militare georgiene sunt complet blocate în zona superioară a defileului Kodori din Abhazia. Toate drumurile şi cărările montane, toate ieşirile din această zonă sunt blocate", a declarat minsitrul Mirab Kişmaria.
După ce a preluat rapid contraofensiva din Osetia, Rusia îi sprijină acum şi pe rebelii abhazi, care au atacat încă de sâmbătă poziţiile georgiene din defileul Kodori. În Abhazia s-a decretat mobilizarea generală, iar flota rusă din Marea Neagră a instaurat o blocadă în apelee georgiene, pe motiv că vrea să împiedice transporturile de arme către Georgia. Gestul flotei ruse a dus la mişcarea strategică a zilei: Ucraina a intervenit în conflict şi a avertizat că-şi rezervă dreptul de a nu mai permite navelor ruse să se întoarcă la baza din portul Sevastopol, în Crimeea, până la încetarea conflictului. De altfel, 2 nave ruse n-au mai revenit la Sevastopol, ci au rămas într-un port din Rusia.
Bătălia se intensifică şi pe plan diplomatic. Pe fondul unui apel universal la încetarea imediată a focului şi decretarea unui armistiţiu, Moscova a fost ameninţată voalat şi de Statele Unite şi de Uniunea Europeană cu răcirea relaţiilor bilaterale, în cazul în care va continua intervenţia pe teritoriul georgian. Rusia a cerut ONU să-şi retragă observatorii din Abhazia, a declarat pentru AFP, Chota Outiachvili, purtător de cuvânt al Ministerului georgian de Interne. Generalul rus Anatoli Krulev a fost rănit lângă Ţhinvali, în Osetia de Sud.
Rusia şi Georgia se acuză reciproc de începerea atacurilor.
Oficialii georgieni spun că ruşi au atacat teritoriul georgian. Oficialii georgieni susţin că Rusia a bombardat oraşul de frontieră Kareli şi oraşul Gori, din estul ţării. Moscova dezminte informaţia, dar reclamă moartea unor soldaţi ruşi ai forţelor de menţinere a păcii.
Sursa: Realitatea TV