Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomandat marţi Rusiei să se abţină de la orice măsură ce poate ameninţa viaţa sau sănătatea populaţiei civile din Georgia, ca urmare a unei plângeri de urgenţă depuse luni de autorităţile georgiene.
În decizia CEDO se arată că Tbilisi a cerut luni Curţii să "facă apel la guvernul rus să se abţină de la orice măsură care ar putea pune în pericol viaţa sau sănătatea populaţiei civile şi să permită echipelor de salvare să ofere asistenţă prin culoarul umanitar răniţilor civili şi militari de la faţa locului".
În urma acestei solicitări, CEDO a decis să ia măsuri de urgenţă potrivit articolului 39, estimând că "situaţia actuală implică un risc real şi continuu de încălcare a Convenţiei europene a drepturilor omului".
CEDO solicită ambelor guverne să respecte angajamentele asumate prin adoptarea Convenţiei.
Georgia a depus la CEDO şi o plângere împotriva Rusiei, care va fi analizată ulterior şi în care acuză Moscova că a încălcat articolul 2 (dreptul la viaţă) şi 3 (interzicerea tratamentelor inumane şi degradante) ale Convenţiei, precum şi lezări ale dreptului la proprietate.
Potrivit articolului 39 al Convenţiei, ratificată de toate statele membre ale Consiliului Europei, inclusiv Rusia şi Georgia, judecătorii europeni pot recomanda părţilor implicate orice "măsuri provizorii" care se impun. În practică, ţările iau în considerare aceste observaţii şi se abţin de la orice acţiuni care ar putea fi judecate ulterior ca fiind încălcări ale drepturilor omului.