Într-o declaraţie finală, şefii diplomaţiilor europene reuniţi la Bruxelles, au atras atenţia că trebuie respectată suveranitatea şi integritatea Georgiei şi că trebuie să se pună capăt definitiv luptelor.
În declaraţia finală nu sunt criticate nici Rusia nici Georgia. E poziţia oficială adoptată de UE. În spatele uşilor închise însă se fac auzite şi alte opinii. Ministrul britanic de externe, David Miliband, a criticat intervenţia Rusiei, care „contravine dreptului internaţional”.
Şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier a admis că şi alţi colegi europeni s-au pronunţat foarte dur la adresa Rusiei. El a avertizat totuşi faţă de adoptarea unei astfel de poziţii în situaţia unui armistiţiu atât de fragil. „Nu se va ajunge la stabilitate în Caucaz fără sau împotriva Rusiei, ci doar împreună cu Rusia” a spus Steinmeier.
Ministrul german nu împărtăşeşte părerea omologului său britanic, potrivit căruia Rusia n-ar mai trebui considerată membră a G-8, fiind astfel sancţionată pentru intervenţia sa în Georgia. Mai mult de cât atât, şeful diplomaţiei germane nu susţine ideea îngheţării de către UE a negocierilor, care abia au început cu Moscova, asupra unui acord de parteneriat. „E puţin probabil ca această măsură să aibă efectul dorit” a adăugat Stienmeier.
Miniştri europeni au căzut de acord să-şi intensifice ajutorul umanitar în regiunea de criză şi să contribuie la stabilizarea acesteia. Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner a deplâns faptul că OSCE şi ONU au prea puţin personal la faţa locului. Dar şi UE intenţionează să intervină direct – a precizat Kouchner. Întrebat dacă e vorba concret de trupe sau de trupe de pace, ministrul francez a menţionat că deocamdată nu. Probabil că misiunea va consta pentru început în trimiterea de observatori în regiune.
Miniştri de externe se vor reuniuni în mare parte din nou la Bruxelles săptămâna viitoare, când va avea loc o şedinţă specială a alianţei NATO pe aceeaşi temă, la cererea SUA.
Sursa: Deutsche Welle