Trimite e-mail | Printeaza
Externe
27.08.2008

Ziua: Noul Razboi Rece a inceput

Presedintele rus a recunoscut republicile separatiste din Caucaz si a declarat ca Rusia nu se teme de perspectiva unei astfel de confruntari * Decizia lui Medvedev cu privire la Abhazia si Osetia de Sud este considerata ilegala de UE si SUA * NATO si-a mobilizat o flota in Marea Neagra, Rusia si-a trimis nava amiral

Presedintele rus Dmitrii Medvedev a declarat, ieri, ca Moscova recunoaste independeta "republicilor" Abhazia si Osetia de Sud. Liderii separatisti de la Tiraspol au declarat ca Transnistria este si ea pregatita pentru independenta. Rusia nu doreste un nou razboi rece, dar in acelasi timp nu se teme de perspectiva unei astfel de confruntari, a mai declarat ieri Medvedev. Statele occidentale au condamnat in termeni duri decizia Kremlinului. Georgia a amenintat cu ruperea relatiilor diplomatice dintre cele doua state. MAE de la Bucuresti considera decizia rusa un act "lipsit de temei legal".

Medvedev a anuntat ieri ca a semnat decretele prin care Federatia Rusa recunoaste independenta regiunilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud din Georgia, relateaza agentia RIA-Novosti, citand serviciu de presa al Kremlinului. "Rusia face apel si la alte state sa urmeze exemplul sau. Nu este o alegere usoara, dar este unica optiune pentru a ocroti vietile oamenilor", a declarat presedintele rus. Anuntul a intervenit dupa o reuniune a Consiliului Securitatii Rusiei la care au participat premierul Vladimir Putin, presedintii Dumei de Stat si Consiliului Federatiei, ministrii de Externe si de Interne, Serghei Lavrov si Rasid Nurgaliev, ministrul Apararii Anatoli Serdiukov si directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bordnikov. "Saakasvili a ales genocidul pentru a-si atinge obiectivele sale politice. El a pus astfel cruce la toate sperantele unei coabitari pasnice intre oseti, abhazi si georgieni in acelasi stat", a precizat presedintele rus. Medvedev a dat dispozitii Ministerului de Externe de la Moscova sa urgenteze deschiderea oficiala a unor ambasade ruse in Abhazia si Osetia de Sud.

Decizia Moscovei intervine la sase luni dupa proclamarea unilaterala a independentei Kosovo de catre regimul albanez de la Pristina, recunoscuta de SUA si mai multe state europene.

Jubileu separatist

Liderii regimurilor separatiste din Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria si Nagorno-Karabach au salutat la unison decizia Moscovei de recunoastere a independentei regiunilor separatiste, relateaza Interfax. Conform Reuters, in capitalele abhaza si sud-osetina, Suhumi si Thinvali, precum si in orase din Federatia Rusa, Ucraina si Belarus, hotararea lui Medvedev a declansat ma­nifestari publice de bucurie. Liderul regimului separatist de la Thinvali, Eduard Kokoiti, a declarat ca va "propune Rusiei sa amplaseze o baza militara rusa pe teritoriul Osetiei de Sud".

Enigma transnistreana

Igor Smirnov, aflat in vizita oficiala in Federatia Rusa, a salutat decizia Moscovei, reluand, intr-un interviu acordat Interfax, acuzatiile la adresa Republicii Moldova. La randul sau, fostul presedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Maracuta, a declarat pentru RIA-Novosti ca trebuie identificate modalitatile pentru a asigura un divort civilizat intre Chisinau si Tiraspol, pentru a evita un conflict similar celui din Georgia.

Proteste diplomatice

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a respins initiativa Rusiei de a recunoaste independenta regiunilor separatiste georgiene, relateaza Reuters. "Aceasta incalca direct numeroase rezolutii ale Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite cu privire la integritatea teritoriala a Georgiei, rezolutii pe care chiar Rusia le-a sprijinit", a declarat Scheffer. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a apreciat drept "regretabila" decizia Rusiei de a recunoaste ca state independente doua regiuni separatiste georgiene.

Ministrul de Externe britanic David Miliband a condamnat decizia Moscovei, precizand ca are "discutii cu partenerii inter­nationali si vom vizita azi Ucraina pentru a asigura cea mai larga coalitie posibila impotriva agresiunii ruse in Georgia", relateaza Reuters. "Aceasta decizie reprezinta o incalcare clara si deliberata a dreptului international si a principiilor fundamentale pentru stabilitate in Europa", atrage atentia seful diplomatiei suedeze. Recunoasterea de catre Rusia a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud nu are ca baza "cadrul juridic international", a afirmat, la randul sau, ministrul italian de Externe, Franco Frattini.

18 nave de razboi NATO in Marea Neagra

NATO si Rusia sunt la un pas de o confruntare navala in apele Marii Negre, dupa ce Alianta, care sustine ca vrea sa ajute Georgia sa isi refaca sistemele de aparare aeriana, a trimis zece nave de razboi in regiune, alte opt urmand sa soseasca. Conform unor surse din serviciile de informatii de la Moscova, la bordul navelor NATO se gasesc peste 100 de rachete Tomahawk si Harpoon.

In prezent, un grup de nave ale NATO format din fregata poloneza General Kazimierz Pulaski, distrugatorul american USS McFaul, fregata germana Lubeck, fregata spaniola Almirante Juan de Borbon si nava americana USCGC Dallas, se afla in Marea Neagra, au informat sursele ruse. De asemenea, la sud de portul georgian Bantumi a fost semnalata prezenta unei escadrile formate din patru nave de razboi turcesti. Prima nava care a acostat in portul georgian Bantumi a fost distrugatorul american USS McFaul, care, sustin aceleasi surse, are la bordul sau de 50 de rachete de croaziera Tomahawk. Alte nave ale NATO sunt dotate cu 64 de rachete antinava Harpoon si cu opt elicoptere. Moscova se mobilizeaza si ea in Marea Neagra. Mai multe nave din Flota Rusa de la Marea Neagra au fost desfasurate in apropiere de portul Suhumi din Abhazia. Luni, crucisatorul Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagra, implicata in conflictul armat cu Georgia, a parasit din nou portul Sevastopol, din sudul Ucrainei, unde revenise sambata. Nava este echipata cu un sistem de rachete mare-mare de tip P-500 Bazalt, cu turele dotate cu tunuri de tip AK-130 si AK-630 si cu un puternic sistem de aparare antiaeriana S-300F, cu raza de actiune de 90 km. Oficiali ai Aliantei au confirmat ca mai multe nave ale Aliantei se afla in drum sau au ajuns deja in Marea Neagra, dar au precizat ca aceasta concentrare a navelor de razboi in zona se datoreaza exercitiilor de "mentinere a pacii" pe care urmeaza sa le faca de-a lungul coastelor Romaniei si Bulgariei. (L.P.)

Moscova ingheata legaturile militare cu NATO

Rusia a decis sa suspende cooperarea militara si tehnica cu Alianta Nord-Atlantica, cel putin pentru o perioada de sase luni. Anuntul a fost facut ieri de reprezentantul permanent al Moscovei la NATO, Dmitri Rogozin, la o zi dupa ce presedintele Dmitri Medvedev a avertizat ca Moscova e gata sa rupa relatiile cu Alianta, ca riposta la criticile organizatiei fata de operatiunea militara rusa din Georgia.

"Moscova isi suspenda realizarea proiectului comun "Rusia-NATO Parteneriat pentru pace>>, cooperarea in domeniul aviatiei de transport militar si ingheata punerea in aplicare a proiectelor de mentinere a pacii pentru cel putin sase luni", a spus Dmitri Rogozin, citat de RIA Novosti. Oficialul rus a precizat insa ca Moscova nu renunta la cooperarea cu NATO in privinta tranzitarii teritoriului sau pentru alimente si echipamente destinate Afganistanului. "Af­ganistanul este o problema comuna, talibanii sunt foarte activi", a explicat Rogozin. Ambasadorul rus la NATO a mai precizat ca a propus si ca vizitele unor lideri ai NATO sau ale navelor apartinand Aliantei, precum si exercitiile militare comune sa fie amanate. De altfel, pe linia adoptata de Moscova, Rogozin a anuntat si ca vizita pe care secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, urma sa o faca, in octombrie, in Rusia, va fi anulata. Oficialul rus, care a fost recent rechemat la Moscova pentru consultatii, a adaugat insa ca Rusia vrea sa restabileasca un parteneriat "pragmatic" cu NATO. Masura radicala luata de Moscova, desi risca sa afecteze grav relatiile sale cu partenerii occidentali, era oarecum de asteptat. Reamintim ca un acord privind acordarea de asistenta NATO in tranzitarea Rusiei de catre transporturile militare ale Aliantei a fost semnat in cadrul su­mmit-ului NATO din aprilie, de la Bucuresti.

Sursa: Ziua

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus