Mai mulţi deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova, cei care au votat independenţa pe 27 august 1991, sunt nemulţumiţi de evoluţiile ţării.
„La 17 ani de la declararea independenţei, Moldova se află într-o fază de incertitudine politică şi socială", spune poetul Ion Hadârcă, primul preşedinte al Sfatului Frontului Popular.
Fostul preşedinte al Consiliului de miniştri al Republicii Sovietice Socialiste Moldioveneşti, Mircea Druc, care a modificat denumirea RSSM în Republica Moldova, susţine că cel mai mare rateu după obţinerea independenţei este schimbarea Constituţiei la capitolul alegerea preşedintelui. Potrivit lui Druc, un preşedinte bun este citez:"cel ales popor", dar nu de "o gaşcă din Parlament", citat închis.
Anatol Şalaru, conducătorul cenaclului Alexei Mateevici, care a contribuit la renaşterea naţională în Republica Moldova, este de părere că în ultimii ani ţara „şi-a pierdut treptat şi foarte accentuat, mai ales în timpul guvernării comuniste, independenţa sa politică."
Deputaţii din actualul Parlament sunt mai optimişti în ce priveşte viitorul Republicii Moldova. Comuniştii spun că ţara merge pe cale bună, iar acţiunile puterii contribuie la bunăstarea cetăţenilor.
Vice-preşedintele Parlamentului, liderul Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, vorbeşte atât despre succese cât şi despre nereuşite.
Liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean regretă faptul că Republica Moldova nu a reuşit să-şi aleagă în cei 17 ani de independenţă o linie strategică de dezvoltare.
Chiar dacă Republica Moldova a înregistrat mai multe eşecuri decât reuşite în ultimii ani, vecinătatea Uniunii Europene poate aduce o schimbare în bine pe viitor, este de părere deputatul Oleg Serebrian, preşedintele Mişcării Europene din Moldova.
Fostul prim-ministru, Dumitru Braghiş, preşedinte al Partidului Social Democrat, susţine la rândul său că în cei 17 ani de independenţă ţara a reuşit să realizeze reformele necesare şi să stabilească relaţiile caracteristice unui stat suveran. Potrivit lui Braghiş, cea mai mare piedică în afirmarea şi dezvoltarea statalităţii Republicii Moldova este lipsa consensului naţional.
Sursa: RFI
Audio