Trimite e-mail | Printeaza
Politic
31.08.2008

NewsIn: Liderul transnistrean Igor Smirnov consideră că revenirea la planul Kozak nu este posibilă

Liderul transnistrean Igor Smirnov consideră că o revenire la planul Kozak nu este posibilă în prezent, şi pentru că Occidentul şi Chişinăul s-ar opune, dar şi pentru că Transnistria nu doreşte să facă parte din acelaşi stat cu Republica Moldova, chiar dacă ar fi unul federal.

Smirnov a făcut aceste declaraţii la Tiraspol, în cadrul unei conferinţe de presă organizate tradiţional înaintea zilei independenţei regiunii separatiste, declarată în 2 septembrie 1991.

Potrivit liderului de la Tiraspol, singura cale de reglementare a conflictului transnistrean în prezent este recunoaşterea imediată şi necondiţionată de către preşedintele moldovean Vladimir Voronin a independenţei Transnistriei. "De ce pentru Kosovo se poate, iar pentru Transnistria – unde de 18 ani funcţionează toate structurile puterii de stat – nu se poate?", s-a întrebat retoric liderul de la Tiraspol.

Smirnov a declarat că nu vede posibilitatea revenirii la planul rusesc de reglementare din 2003, supranumit şi planul Kozak, plan controversat care a fost respins de preşedintele Voronin sub presiunea Occidentului cu câteva ore înainte de semnare şi care prevedea transformarea Republicii Moldova într-un stat confederativ. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declara cu câteva zile în urmă că Tiraspolul şi Chişinăul sunt gata să revină la discuţiile pe marginea planului Kozak din 2003. Acestă posibilitate a fost respinsă însă de surse din administraţia de la Chişinău, dar şi de politicienii moldoveni.

"Toate propunerile noastre au fost compromise de interesele Occidentului. Ce l-ar determina acum pe Voronin să semneze planul Kozak, după ce a refuzat să o facă în 2003? Credeţi că nu vor exista aceleaşi presiuni din partea Occidentului ca şi atunci, când l-au sunat Solana şi americanii?", a declarat Smirnov.

Transnistria nu doreşte crearea unui stat comun cu Republica Moldova, însă o revenire la masa de negocieri cu Chişinăul este posibilă, spune Smirnov, dar numai în calitate de părţi egale şi pentru a stabili relaţii "între cele două state". Lucrurile au ajuns în acest stadiu, potrivit lui, deoarece Voronin nu a respectat niciuna dintre cele aproape 80 de înţelegeri pe care le-a semnat cu Igor Smirnov, şi în consecinţă, a demonstrat că nu este o persoană de încredere şi nu poate oferi garanţii solide părţii transnistrene.

Smirnov a cerut Chişinăului să se retragă din GUAM, să intre în spaţiul politic, economic, militar şi de securitate al Rusiei, să adere la Uniunea interstatală Rusia-Belarus, să introducă limba rusă ca o a doua limbă de stat. Potrivit lui, în Republica Moldova limba moldovenească în baza grafiei latine este folosită "ca instrument de creare a supremaţiei unei naţiuni asupra altora".

"Transnistria nu mai doreşte să trăiască într-un spaţiu comun cu Moldova, pentru că nu mai pot fi unificate două societăţi care am mers pe căi diferite de dezvoltare. La referendumul din 2006, 97% dintre transnistreni au votat pentru unificarea cu Rusia, şi doar 3%  – pentru construirea unui stat comun cu Moldova. În cei 18 ani a crescut o nouă generaţie care nu ştie ce este Moldova, şi o alta, pe celălalt mal (al Nistrului - n. red.), care nu ştie ce este Transnistria", a declarat Igor Smirnov.

Potrivit lui, declaraţiile lui Voronin de după recenta întrevedere cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, potrivit cărora o există şanse reale de reglementare rapidă a conflictului transnistrean, nu sunt decât "un truc electoral", calculat pentru electoratul prorus. "De fapt, Medvedev l-a chemat pe Voronin pentru a-l avertiza şi a-i spune că orice încercare de a forţa reglementarea prin metode armate va avea drept consecinţă evoluţii similare celor din Georgia", a declarat Igor Smirnov.

Liderul de la Tiraspol a dezminţit informaţiile apărute în presa rusă potrivit cărora s-ar fi întâlnit la Soci cu Dmitri Medvedev, în aceeaşi zi în care preşedintele rus s-a întâlnit cu Vladimir Voronin. "Am avut doar contacte de lucru", a declarat Smirnov, fără să fie clar dacă aceste consultări au avut loc la Moscova, unde Smirnov a fost în aceeaşi perioadă, sau la Soci. "O întâlnire cu Dmitri Medvedev este însă convenită şi va avea loc. În ceea ce priveşte data – urmăriţi presa", i-a îndemnat liderul transnistrean pe jurnalişti.

Smirnov a respins categoric ideea reformării forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, compuse în prezent din militari ruşi, transnistreni şi moldoveni, idee despre care a vorbit, în cadrul vizitei la Chişinău, de preşedintele român Traian Băsescu, şi susţinută de Vladimir Voronin.

"Nu mai vrem vărsări de sânge. În urma acţiunilor abuzive ale SUA ne-am convins că drepturile internaţionale fără putere militară nu înseamnă absolut nimic. Le sunt recunoscător pacificatorilor ruşi pentru menţinerea păcii şi stabilităţii în regiune. Şi sper că pacificatorii ruşi din Transnistria vor învăţa lecţia Osetiei de Sud, unde pacificatorii georgieni au tras în colegii lor ruşi. Şi noi am tras concluzii şi ne menţinem armata", a declarat Smirnov.

Smirnov a declarat că nu doar Rusia, dar şi Uniunea Europeană sunt interesate de menţinerea păcii între Chişinău şi Tiraspol şi doresc evitarea unui conflict deschis. În procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului, UE încearcă să echilibreze poziţia oficială a Chişinăului şi este foarte interesată de progrese în reglementarea transnisteană. În ceea ce priveşte rolul Ucrainei, Smirnov a apreciat că acesta a crescut în ultimul timp, dar nu a uitat să adauge că în urma "blocadei economice" impuse de Chişinău şi susţinute de Kiev, Transnistria a pierdut peste 500 milioane dolari.

România a ştiut din timp că Georgia pregăteşte un atac împotriva Osetiei de Sud şi a ţinut acest lucru secret, a mai spus Smirnov. La fel au procedat şi cei din OSCE, ceea ce privează organizaţia de credibilitate în procesul de reglementare transnistreană, a adăugat el.

Smirnov a felicitat Abhazia şi Osetia de Sud pentru recunoaşterea independenţei lor de către Rusia, recunoaştere care "încurajează şi Transnistria să-şi intensifce eforturile şi să ceară cu mai multă fermitate legalizarea pe plan internaţional a independenţei sale".

Anul 2008 a fost, în opinia lui Smirnov, "unul care a creat precedente". "Şi este un lucru bun, chiar dacă fiecare inimă de transnistrean şi-ar fi dorit şi o recunoaştere a independenţei Transnistriei. Totuşi, întreaga lume se convinge tot mai mult de faptul că politica americană a unei luni unipolare este păguboasă, pentru că sunt state care nu pot trăi într-o astfel de lume unipolară", a declarat Smirnov. Potrivit lui, în Abhazia şi Osetia de Sud, Rusia şi-a apărat cetăţenii, şi Moscova nu are cum să fie izolată internaţional, "atâta timp cât este susţinută de numeroşii săi cetăţeni".

"Moscova nu a recunoscut şi independenţa Transnistriei pentru că Rusia respectă cu fermitate principiul integrităţii teritoriale a statelor. Altceva este că în Georgia Saakaşvili a distrus acestă integritate cu propriile mâini", a spus liderul transnistrean.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus