Orice soluţie în dosarul transnistrean trebuie să respecte principiul integrităţii teritoriale, a declarat pentru NewsIn preşedintele comisiei de afaceri externe din Parlamentul European (AFET), Jacek Saryusz Wolski.
Întrebat cum vede situaţia Republicii Moldova după conflictul din Georgia, Wolski a spus că "este un lucru cert că în lumina celor întâmplate în Caucaz va fi acordată mult mai multă atenţie conflictelor îngheţate ca cel din Transnistria. Dar orice soluţie trebuie să respecte două principii - în primul rând, integritatea teritorială, iar în al doilea, mijloace paşnice", a spus preşedintele AFET.
Referitor la abandonarea acestui termen de "integritate teritorială" din ultimul angajament mediat luni de UE la Moscova privind retragerea trupelor ruse din Georgia, Wolski a spus că "poziţia UE rămâne clară - respectarea integrităţii teritoriale a Georgiei. Nu este inclusă în text pentru că Rusia a refuzat acest lucru, dar asta nu schimbă poziţia UE", a precizat Wolski.
Preşedintele AFET a fost de acord că "într-o anumită măsură" se poate vorbi de un eşec diplomatic al UE pentru că nu a reuşit includerea acestui principiu în textul final, dar nu consideră că acesta poate fi considerat un precedent pentru alte conflicte îngheţate precum cel transnistrean. "Nu este un precedent, pentru că poziţia UE nu se schimbă. Integritatea teritorială rămâne principiul nostru. Poziţia UE este că graniţele nu pot fi schimbate prin forţă militară", a mai spus Wolski.
Sursa: Gazeta de Sud