Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2008

Solana: Solutia pentru Transnistria trebuie gasita la negocieri "5+2"

 Solana: Solutia pentru Transnistria trebuie gasita la negocieri "5+2"

Conflictul transnistrean din Republica Moldova trebuie rezolvat in formatul 5+2, cu participarea celor doua parti implicate, nu doar in formatul 3+2 care a avut loc la Viena, luni, sub egida OSCE.

Declaratia a fost facuta miercuri, la Bruxelles, de inaltul reprezentant pentru politica externa a UE, Javier Solana, informeaza Newsin.

Aflat la o audiere pe tema conflictului ruso-georgian in Comisia de afaceri externe a Parlamentului European, Solana a spus ca acest conflict "a subliniat nevoia de a strange relatiile cu vecinii estici ai UE, iar aici ideea unui Parteneriat Estic este binevenita".

Primul exemplu in acest sens enumerat de Inaltul reprezentant pentru politica externa si de securitate al UE a fost cel din Republica Moldova. "Dupa cum stiti, Moldova este un element important in politica noastra de vecinatate si suntem foarte angajati in gasirea unei solutii la problema transnistreana", a spus Solana, amintind de intalnirea in formatul "3+2" care a avut loc luni la sediul OSCE din Viena pe tema dosarului transnistrean.

La intalnirea de luni au participat mediatorii Rusia, Ucraina, OSCE, pe de-o parte, si UE si SUA ca observatori. "N-a fost perfect", a spus Solana. "Ceea ce vrem noi sa facem este sa avem intruniri in formatul '5+2', inclusiv Moldova si Transnistria, ca parti aflate in conflict.

Acest 'doi' este dificil de obtinut. Nu dorim o solutie politica in formatul 3+2, ci una in formatul 5+2, iar acesta este cel mai important obiectiv al nostru", a explicat Inaltul reprezentant pentru politica externa al UE.

Solana a subliniat nevoia de a "reconsidera" politica de securitate la Marea Neagra, fiind nevoie imperioasa de o strategie de securitate a UE in aceasta regiune. Aici, inaltul reprezentant UE a evidentiat rolul Turciei, care se doreste un mediator si incearca construirea unei "platforme regionale".

Cu toate ca presedintele georgian Mikhail Saakasvili are unele "reticente" cu privire la rolul Turciei, UE sprijina aceste eforturi, a spus Solana, amintind in acest context si de vizita istorica a presedintelui turc in Armenia, tara cu un alt conflict inghetat - Nagorno Karabah.

Precizarile lui Solana pe tema transnistreana au venit in urma mai multor interventii ale europarlamentarilor Emma Nicholson (ALDE), Ioan Mircea Pascu (PSE) si Roberta Anastase (PPE-DE) pe acest subiect.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus