Într-o declaraţie de presă, jurnaliştii Ziarului de Gardă au semnalat că, după publicarea la 4 septembrie a articolului «Vară toridă la SIS» redacţia ziarului a fost supusă unor presiuni şi atacuri telefonice şi electronice. Aticolul menţionat relata despre nişte tineri contactaţi de un colaborator al Serviciului de Informaţii şi Securitate care a încercat să-i racoleze într-o misiune. Acţiunile anonime s-au repetat în fiecare zi, persoane neidentificate declarând că cunosc identitatea jurnaliştilor, adresele de la domiciliu, membrii familiei, că le ascultă telefoanele şi le citesc corespondenţa electronică şi că vor „avea probleme cu SIS-ul”.
Articolul viza un colaborator al SIS, despre care câţiva tineri au declarat că acesta le-ar fi obţinut pe căi nepermise datele şi numărul de telefon şi i-ar fi contactat pentru a-i racola într-o misiune pe care aceştia nu au putut să o accepte.
Mai multe organizaţii neguvernamentale de media din Moldova s-au solidarizat cu jurnaliştii de la Ziarul de Gardă şi au cerut guvernului, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciului de Informaţii şi Securitate să asigure protecţia reporterilor de la Ziarul de Gardă, să identifice şi să pedepsească persoanele care comit acţiuni de limitare a dreptului la informare şi libera exprimare. Într-o declaraţie semnată de ONG de media se arată că articolul 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, precum şi articolul 32 din Constituţie garantează dreptul persoanei la libertatea de exprimare, iar instituţiile europene, inclusiv CEDO, au reafirmat în repetate rânduri că jurnaliştii au dreptul şi obligaţia de a reflecta în presă chestiunile de interes public care le devin cunoscute. Mai mult, conform articolului 1 din Legea presei, statul ar trebui să garanteze tuturor persoanelor dreptul la exprimarea liberă a opiniilor şi ideilor, la informare veridică asupra evenimentelor din viaţa internă şi cea internaţională. ”Facem apel către societatea civilă, partidele politice, reprezentanţii europeni şa se solidarizeze cu jurnaliştii intimidati şi să se opună tendinţelor de suprimare a pluralismului şi libertăţii cuvântului în Republica Moldova. Cerem organelor abilitate să investigheze acest caz şi, dacă vor fi găsite persoane vinovate de limitarea nejustificată a dreptului la informare şi libera exprimare s fie pedepsite conform legii”, se arată în declaraţia semnată de Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente, Asociaţia Presei Electronice, Centrul de Investigaţii Jurnalistice, Centrul Tânărului Jurnalist, Uniunea Jurnaliştilor din Moldova şi Centrul „Acces-Info”.