Republica Moldova a stricat din nou planurile Moscovei repetand scenariul din 2003, cand a impiedicat in ultimul moment o solutie pentru Transnistria refuzand planul Kozak, scrie luni cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta comentand vizita la Bruxelles de saptamana trecuta a unor oficiali moldoveni. Evolutiile benefice pe directia reglementarii transnistrene planificate de Moscova s-ar putea sa nu se mai produca, deoarece Chisinaul nu s-a decis pe cine considera principalul mediator in negocierile cu Tiraspolul, scrie Nezavisimaia Gazeta, care comenteaza vizita de saptamana trecuta de la Bruxelles a ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, si a celui al Apararii, Vitalie Vrabie. Cei doi au fost la NATO pentru reuniunea Consiliului Nord-Atlantic care a avut loc in formatul Cei 26 plus Republica Moldova. De asemenea, oficialii moldoveni au avut intrevederi la Comisia Europeana si Parlamentul European, informeaza NewsIn. Evolutiile de saptamana trecuta, potrivit publicatiei ruse, au demonstrat ca oficialii de la Chisinau nu s-au decis pana la urma in ceea ce priveste principalul mediator in negocierile cu Tiraspolul. Recent, la o intalnire avuta la Soci, presedintele moldovean Vladimir Voronin il asigura pe presedintele rus Dmitri Medvedev ca isi pune mari sperante mari in Rusia in ceea ce priveste dezghetarea dialogului cu Transnistria. Mai mult, Voronin si-a dat acceptul sa se intaleasca cu liderul republicii nerecunoscute, Igor Smirnov, in prezenta lui Medvedev. Adica a acceptat formatul trilateral al negocierilor ca fiind un pas intermediar inainte de restabilirea intalnirilor cu participarea altor mediatori si garanti ai reglementarii transnistrene - Ucraina si OSCE - si a observatorilor - UE si SUA, explica Nezavisimaia Gazeta.
Noul plan Kozak vs integrarea Moldovei in UE "Astfel, scrie Nezasvisimaia Gazeta, sedintele in formatul pentalateral erau amanate pentru o perioada nedeterminata, iar Rusia avea la dispozitie un spatiu de manevra pe care il putea folosi pentru a se afirma inca o data in aceasta regiune drept singurul pacificator de luat in seama. Insa Chisinaul, si de aceasta data, a stricat pasenta Moscovei", comenteaza publicatia. Ca argument pentru acest punct de vedere, Nezavisimaia Gazeta scrie ca la sfarsitul saptamanii trecute ministrul moldovean de Externe Andrei Stratan a declarat la Bruxelles ca tara sa va relua negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean doar in formatul "5 plus 2" (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE in calitate de parti si mediatori, UE si SUA in calitate de observatori). "Aceasta promisiune a fost data simultan comisarului pentru politica externa si de vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, si secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Prin acest gest, Chisinaul a distrus practic intelegerile sale cu Moscova", apreciaza publicatia rusa.
Cotidianul mai scrie ca situatia este foarte asemanatoare celei din 2003, cand Vladimir Voronin, care convenise cu presedintele de atunci Vladimir Putin si aprobase cunoscutul "Memorandum Kozak", care ar fi unificat cele doua maluri ale Nistrului in conditiile impuse de Moscova, in ultimul moment si in mod surprinzator a refuzat sa semneze documentul. "Costul acestui refuz au fost 42 milioane dolari care au venit a doua zi in capitala moldoveana din SUA. Acum, targul a fost mutat la Bruxelles, iar scopul acestuia este integrarea europeana", conchide publicatia rusa.
Sursa: Ziua