Agenţia de evaluare financiară Fitch a coborât, luni, de la 'pozitivă' la 'stabilă' perspectiva asociată ratingurilor pe termen lung în valută şi în monedă naţională ale Republicii Moldova, ca urmare a deteriorării finanţării externe a ţării şi a presiunilor inflaţioniste, potrivit unui comunicat al Fitch .
Agenţia de rating a confirmat, totodată, ratingul 'B-' pentru credite pe termen lung în valută al Moldovei şi ratingul 'B' pentru credite pe termen lung în monedă naţională. Fitch a confirmat, de asemenea, plafonul de ţară 'B-' al Republicii Moldova.
Revizuirea în scădere a perspectivei asociată calificativelor Modlovei pentru credite pe termen lung în valută şi monedă locală reflectă înrăutăţirea finanţelor externe ale Moldovei şi continuarea presiunilor inflaţioniste. Moldova s-a confruntat cu şocuri externe semnificative care au deteriorat perspectiva pe termen lung. Preţul gazelor naturale ruseşti exportate în Moldova a continuat să crească anul acesta, iar exporturile de vinuri moldoveneşti au fost interzise de guvernul rus în cea mai mare parte a anului 2006 şi 2007.
În 2007, Republica Moldova s-a confruntat cu o secetă ce a dus la o scădere accentuată a producţiei industriale. "Economia Republicii Moldova a resimţit semnificativ impactul tuturor acestor şocuri", scriu analiştii de la agenţia de rating. "Deficitul de cont curent al Moldovei s-a lărgit până la aproape 18% din produsul intern brut (PIB)", explică Fitch şi estimează o încetinire a creşterii economice a Moldovei la 3% în 2007, în timp ce inflaţia depăşeşte pragul de 10%.
Moldova ar putea să se confrunte cu şocuri negative politice şi economice, din cauza deficitului comercial ridicat, a creşterii datoriei externe, a lichidităţii scăzute şi a expunerii la comerţul cu Rusia, cu care se află în continuare în dispută din cauza provinciei separatiste Transnistria, explică Fitch.
"Cu toate acestea, Fitch consideră că riscul reînnoirii conflictului din Transnistria este scăzut", potrivit comunicatului.
În Moldova este înregistrat un deficit structural considerabil al balanţei de plăţi la nivelul de 50% din PIB. Acest deficit este compensat parţial din contul remitenţelor, pe care Fitch le estimează la nivelul de 20% din PIB în 2007. Datoria externă a sectorului privat creşte cu ritmuri rapide şi în 2007 s-a majorat până la 32% din PIB.
Veniturile pe cap de locuitor în mărime de 1,32 mii USD constituie un nivel jos pentru ţările din Europa de Est, deşi puţin mai înalt decât valoarea mediană pentru ţările cu ratingul din categoria „B” de 1,24 mii USD.
Totodată, ratingurile Moldovei se explică prin câţiva factori. Astfel, datoria de stat a ţării continuă să scadă şi în 2007 a constituit 29% din PIB, ceea ce este puţin mai jos decât valoarea medie pentru ţările cu ratingul din categoria „B” – de 33%. În 2007 Moldova a avut un deficit bugetar nu prea mare, iar pe termen mediu guvernul planifică să asigure un buget echilibrat. Totodată, Fitch consideră că alegrile parlamentare din 2009 ar putea exercita presiuni asupra bugetului. În 2007, Moldova a devenit un creditor extern net la capitolul datoriei de stat (rezervele oficiale au depăşit 1,5 mlrd.USD şi au asigurat o acoperire a importului pe o perioadă de peste trei luni în iunie 2008). Raportul datoriei faţă de veniturile pe cap de locuitor constituie 68% şi este cel mai jos nivel pentru ţările din categoria cu ratingul „B”.