Trimite e-mail | Printeaza
IT
17.09.2008

în primul semestru al anului curent, volumul total al vânzărilor în sectorul transport date şi aces la Internet a constituit 72,5 mil. lei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) consideră că piaţa serviciilor de acces la Internet în bandă largă (cu o viteză egală sau mai mare de 256 Kbps), poate şi trebuie să se dezvolte cu ritmuri mai rapide decât cele înregistrate în prima jumătate a anului curent.

Potrivit directorului Agenţiei, Sergiu Sîtnic, deşi numărul abonaţilor la serviciile de aces la Internet în bandă largă a crescut, în primul semestru, cu 60% şi a atins cifra de 75 mii, iar rata de penetrare a acestui tip de servicii, raportată la o sută de locuitori ai republicii, s-a majorat de la 1,4%, la finele anului 2007, până la 2,2%, la mijlocul anului 2008, aceste rezultate nu corespund necesităţilor unei societăţi informaţionale. Agenţia este îngrijorată şi de faptul că serviciile de acces la Internetul de mare viteză se dezvoltă, în principal, în oraşele mari, iar în raioane prevalează accesul la Internet prin dial-up (linie telefonică obişnuită), care nu satisface cerinţele actuale ale utilizatorilor. Totodată, Sîtnic s-a arătat mulţumit de faptul că în primul semestru, pentru prima dată în istoria dezvoltării Internetului în Moldova, s-a înregistrat o creştere dinamică a bazei de abonaţi la serviciile în bandă largă pe fundalul unei reduceri uşoare a numărului de abonaţi la Internet prin dial-up.  El a estimat că această tendinţă va fi mai pronunţată în 2009, după lansarea serviciilor 3G de către companiile de telefonie mobilă. 

Directorul ANRCETI a declarat că, în prezent, există premise reale pentru accelerarea dezvoltării pieţei serviciilor de acces la Internet în bandă largă, precizând că are în vedere, în primul rând, facilitarea accesului pe această piaţă a noilor furnizori de reţele şi servicii.  El crede că aplicarea Regulamentului privind desfăşurarea activităţilor de instalare, operare, gestionare, mentenanţă şi/sau lichidare a reţelelor de comunicaţii electronice la frontiera de stat a R. Moldova, aprobat de Guvern la 12 august 2008, implementarea regimului juridic de autorizare generală, cu începere din 15 septembrie curent, va stimula în mod esenţial ritmurile de dezvoltare a pieţei serviciilor de Internet. Ne aşteptăm la majorarea numărului de furnizori cu acces direct la Internet – ul global, îmbunătăţirea ofertelor de acces la Internet pentru utilizatorii finali, la reducerea tarifelor la aceste servicii, a estimat Sîtnic. În context, el a menţionat că implementarea noilor servicii electronice pentru cetăţeni de către Guvern şi comunitatea de afaceri, precum ar fi e-declaraţii, e-comerţ, e-voting, e-instruie etc., de asemenea va stimula utilizarea Internet – ului.

Sîtnic a mai spus că după aprobarea actelor de reglemenatre privind identificarea şi analiza pieţelor relevante din domeniu şi desemnarea furnizorilor de reţele şi/sau servicii de comunicaţii electronice cu putere semnificativă pe aceste pieţe, Agenţia va examina situaţia legată de obstacolele existente pe piaţa serviciilor de linii închiriate şi cea de acces la bucla locală şi va impune, în caz de necesitate, operatorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe obligaţiile prevăzute de lege. Totodată, directorul ANRCETI şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia legată de limitarea de către SA „MOLDTELECOM” a accesului furnizorilor alternativi de servicii  ADSL la bucla telefonică locală şi infrastructura asociată, fapt care nu le permite acestora să furnizeze în raioanele republicii servicii competitive de acces la Internet în bandă largă.  Sîtnic a menţionat că Agenţia nu va accepta perpetuarea situaţiei date, care are un impact negativ asupra pieţei, precum şi asupra potenţialilor utilizatori de Internet.

Potrivit datelor ANRCETI, în primul semestru al anului curent, volumul total al vânzărilor în sectorul transport date şi aces la Internet a sporit, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 13,9% şi a însumat 72,5 mil. lei.  Cota de piaţă a SA „MOLDTELECOM”, în funcţie de cifra de afaceri, a crescut cu 13,6% şi a atins cifra de 64,2%. Pe piaţa servciilor de acces la Internet în bandă largă, cota acestui operator s-a majorat cu 10,2% şi a ajuns la 76%, restul segmentului de piaţă fiind împărţit între operatorii alternativi. 

Alte date statistice privind evoluţiile pe piaţa serviciilor de acces la Internet le puteţi găsi pe pagina web a Agenţiei pe adresa www.anrceti.md. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus