Publicaţia rusă "Kommersant" afirmă, citând surse cin cadrul administraţiei transnistrene, că întrevederea dintre preşedintele Moldovei Vladimir Voronin şi liderul tiraspolean Igor Smirnov va avea loc până la finele săptămânii curente (adică până la 28 septembrie), iar întrevederea trilaterală în prezenţa preşedintelui rus – până la finele lunii noiembrie.Sursa citată de ”Kommersant” menţionează că Tiraspolul a insistat ca întâlnirea dintre Voronin şi Smirnov să aibă loc la 19 septembrie, însă acestă dată nu a convenit părţii moldoveneşti, Chişinăul propunând data de 23 septembrie. „Însă noi avem alt program pentru ziua respectivă. În acest moment, în discuţie este a doua jumătate a săptămânii", a declarat pentru publicaţia rusă o sursă din departamentul transnistrean de externe, care nu a exclus faptul că negocierile ar putea avea loc şi mai devreme.
Potrivit publicaţiei, întâlnirea Voronin-Smirnov face parte dintr-un plan rusesc de reglementare a confictului transnistrean. „La Tighina cei doi urmează să-şi coordonete poziţiile şi să se pregătească pentru un evenimen mai important – întrevederea comună pe teritoriul rus în prezenţa preşedintelui Dmitri Medvedev”, scrie „Kommersant”, menţionând că sub supravegherea lui Medvedev, conducătorii părţilor aflate în conflict urmează să semneze o declaraţie privind adeziunea la principiile respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova, precum şi angajamentul de lansare a negocierilor pentru elaborarea parametrilor statutului de drept al Transnistriei în cadrul Moldovei unitare.
Totodată, potrivit publicaţiei ruse, întrevederea trilaterală (Voronin-Smirnov-Medvedev) va trebui să se desfăşoare nu mai târziu de noiembrie, pentru ca în ajunul reuniunii şeflor MAE ai membrilor NATO Moscova să poată demonstra progrese semnificative în procesul de pacificare pe direcţia transnistreană.
„Dacă evenimentele vor evolua în conformitate cu scenariul Moscovei, Rusia va avea posibilitatea de a demonstra Occidentului că este capabilă să soluţioneze conflictele îngheţate din spaţiul postsovietic nu doar prin aplicarea forţei militare, ci şi prin metode diplomatice. Mai mult, SUA şi UE vor obţine posibilitatea de a participa nemijlocit la concilierea dintre Chişinău şi Tiraspol, deoarece Moscova nu este împotrivă ca procesul iniţiat de ea să se încheie în formatul de negocieri "5+2" (Rusia, Ucraina, OSCE ca mediatori, Moldova şi Transnistria ca părţi aflate în conflict, SUA şi UE ca observatori), mai scrie cotidianul rus „Kommersant”.