Aceste date sunt prezentate în sondajul de opinia publică, realizat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. Potrivit opiniei respondenţilor, în cazul în care în duminica următoare respondenţii ar fi puşi în situaţia de a se pronunţa pe marginea problemei referitoare la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cea mai mare parte a respondenţilor (63%) ar vota pro. Doar 12% ar vota împotrivă. Judecând după răspunsurile celor intervievaţi, un referendum de acest fel ar avea loc în mod sigur: doar 5% din respondenţi nu ar participa la el. 20 % din respondenţi nu au fost în stare să spună clar care ar fi modalitatea lor de vot la acest referendum.
Dacă în duminica următoare ar avea loc un referendum privind aderarea Republicii Moldova la NATO, se poate afirma cu certitudine că acest referendum ar fi valid. Doar 9% din respondenţi nu ar participa la desfăşurarea lui. E drept că aici nu toţi respondenţii au fost la fel de unanimi comparativ cu întrebarea referitoare la aderarea la Uniunea Europeană. Opiniile s-au divizat în felul următor: 21% s-au pronunţat în favoarea aderării, iar 39% - împotriva acesteia. Este mare şi numărul celor care nu sunt la curent dacă este necesar ca Moldova să adere la NATO (26%). Există, de asemenea, un grup de persoane care în general nu ştiu ce reprezintă NATO (5%).
Potrivit opiniei respondenţilor, Republica Moldova are cele mai bune relaţii cu Rusia – 59%, Ucraina – 58%, România – 49%, Uniunea Europeană – 49%, SUA – 44%.
4 din 10 intervievaţi sunt de părerea că „Moldova ar trebui să colaboreze cu Rusia în baza principiului avantajului reciproc”, 26% opinează că „Moldova ar trebui să aibă relaţii pragmatice cu Rusia ,,bazate pe espectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale RM”, fiecare al cincilea respondent este de părere că Moldova trebuie neapărat să colaboreze cu Rusia, 7% consideră că „Moldova trebuie să ia o poziţie principială, să nu cedeze în nici un caz” şi doar 1% din respondenţi ar dori ca Moldova să întrerupă toate legăturile cu Rusia. Ceilalţi (7%) nu au dat un răspuns clar.
Aproape o jumătate din respondenţi consideră că „Moldova ar trebui să colaboreze cu România în baza principiului avantajului reciproc”, fiecare al cincilea respondent este de părere că Moldova trebuie să aibă relaţii speciale cu România bazate pe unitatea de limbă, cultură şi istorie, 15% consideră că „Moldova trebuie să colaboreze în mod obligatoriu cu România în procesul de integrare europeană” şi 8% din respondenţi ar dori ca Moldova să întrerupă toate legăturile cu România. Ceilalţi (12%) nu au dat un răspuns clar.
Respondenţii nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte aptitudinile actualei guvernări de a reintegra ţara (de a reîntoarce regiunea Transnistreană). Respondenţii s-au împărţit în trei grupuri diferite: ¼ - cei care sunt de părere că acest lucru va reuşi, 41% - cei care sunt de părere că acţiunea va eşua şi 1/3 - cei care nu s-au decis. Nu a fost remarcată o interdependenţă clară între opiniile pe marginea acestei probleme şi caracteristicile social-demografice.