„Ceea ce a fost spus, a fost spus personal în adresa lui Smirnov, că ne-am săturat de „figli-migli” permanente ale lui, ba el vrea să se întâlnească, ba nu vrea să se întâlnească, ba e ocupat, ba nu e ocupat, ba se va întâlni la Tighina, ba el nu va veni pe acest mal, ba el nu are garanţii de securitate, ba încă ceva”, a spus Vladimir Voronin, adăugând că locul lui Smirnov şi a altor regimuri separatiste este la gunoi.
Pe de altă parte, Voronin a afirmat că, în calitate de şef al statului are obligţia să parcurgă calea reintegrării ţării, fie că îi place sau nu acst lucru. Preşedintele a declarat că Republica Moldova a pregătit propriul pachet de documente în baza cărora ar urma să fie soluţionat diferendul transnistrean. Este vorba de legea din 2005 cu privire la principiile de bază ale statutului regiunii transnistrene, un proiect de lege de bază cu privire la statutul autonomiei transnistrene şi un plan care prevede soluţionarea treptată a problemei şi un set de garanţii. Potrivit lui Voronin, Moldova va insista ca negocierile în formatul 5+2 să se bazeze pe discutarea acestor documente. Voronin a spus că a primit reacţii faţă de această propunere din partea tuturor participanţilor la negocieri cu excepţia Rusiei şi Transnistriei.
În ce priveşte prezenţa militarilor ruşi în regiunea transnistreană, preşedintele Voronin a spus că este meritul forţelor de menţinere a păcii că "în toţi aceşti ani nu au fost victime, nu au fost pierderi". „Ofiţeri din contingentul de 1.800 de militari ruşi care asigură paza depozitelor de armament de la Cobasna spun că acolo se află muniţii evacuate din ţările fostului Tratat de la Varşovia. Dar ce se află în acele depozite noi nu ştim şi aceasta este foarte rău. Nu ştim de mai bine de opt ani", a declarat Voronin.
Pe lângă aceasta, Voronin a menţionat că Moldova este un stat cu o neutralitate permanentă şi a dat asigurări că acest statut se va păstra indiferent de viitoarea putere politică.
Referindu-se la o eventuală carieră politică după expirarea mandatului său, Voronin a spus că nu va pleca din politică. „Asta este clar pentru toţi în Moldova”, a spus şeful statului, menţionând că la congresul ordinar al PCRM a fost reales preşedinte al partidului şi că va fi inclus în campania electorală, chiar dacă ar fi vrut personal să se odihnească. "Reieşind din acele scopuri şi sarcini pe care le-am trasat timp de opt ani, nu pot să mă dau la o parte. Acestea trebuie îdeplinite şi rezolvate. E o chestiune de principiu, de onoare şi demintate. Pur şi simplu sunt obligat să fac asta. De aceea nu voi pleca nicăieri”, a spus Voronin.
Totodată, şeful statului a spus că din punct de vedere personal, el este complet mulţumit de realizările sale - şi de cele două mandate prezidenţiale, şi de activitatea sa anterioară pe timpul URSS. „Nu voi pretinde în mod special la ceva, dar voi fi în politica activă. Îi voi ajuta pe politicienii tineri, pe acei stataliştii care doresc să creeze, care doresc să facă lucruri mari pentru Moldova”, a conchis Vladimir Voronin.