Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din camera inferioară a Parlamentului german, Gunther Krichbaum, aflat în vizită la Chişinău, a declarat că este în interesul României şi al Republicii Moldova să aibă relaţii bune şi să încheie cât mai repede un tratat politic de bază.
Republica Moldova este prin definiţie o ţară europeană. Dacă în cazul Georgiei lucrurile sunt discutabile sub acest aspect, în cazul Republicii Moldova situaţia este clară, spune preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum.
Întrebat dacă România face parte din grupul de prieteni ai Republicii Moldova în UE, Gunther Krichbaum a spus că este în interesul Bucureştiului să aibă relaţii bune cu Republica Moldova. "Ştiu că în trecut au fost asperităţi între cele două ţări, dar este în interesul ambelor părţi să se ajungă cât de repede la un Tratat politic de bază. Şi ştiu că de curând s-au întâlnit şi preşedinţii celor două ţări, în cadrul unui turneu pe care (preşedintele Traian) Băsescu l-a facut în mai multe ţări, printre care şi Georgia, şi cu siguranţă din acest punct de vedere se va ajunge la nişte paşi importanţi şi pozitivi", a apreciat preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german, Gunther Krichbaum.
Chişinăul insistă şi îşi doreşte foarte mult să semneze cu România un tratat politic de bază şi un acord de frontieră, argumentând că acestea sunt garanţia recunoaşterii şi respectării suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova. Chişinăul şi Bucureştiul poartă de mai mulţi ani negocieri în acest sens, care însă nu înregistrează progrese semnificative. Diplomaţia română este de părere că cele două ţări nu trebuie să devină "ostaticele" progresului în negocierile Tratatului de bază şi Tratatului de frontieră şi invocă adesea cadrul european, ce poate oferi soluţii la această problematică.
Deputatul german a declarat că odată cu aderarea României şi Bulgariei la UE, şi Republica Moldova a început să câştige în importanţă. "Este vorba despre apropierea geografică a acesteia, dar şi despre potenţialul economic pe care Republica Moldova îl are. Totodată trebuie ţinut cont de faptul că odată cu dezvoltarea economică va veni şi dezvoltarea structurilor sociale şi este foarte clar că partidele politice din Republica Moldova îşi doresc o apropiere de UE", a declarat presei oficialul german.
Potrivit lui Krichbaum, în acest moment nu se poate vorbi despre o dată exactă de aderare a Republicii Moldova la UE, ci doar despre realizarea unui acord de cooperare între Chişinău şi Bruxelles şi exploatarea "acelor şanse extraordinare care există pentru dezvoltarea şi reformarea ţării". Atmosfera din interiorul UE în acest moment nu este foarte favorabilă extinderii acesteia, a adăugat oficialul german.
Întrebat care sunt aşteptările sale legate de alegerile parlamentare care vor avea loc în Republica Moldova în primăvara anului viitor, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestagul german a declarat că сeea ce este important pentru UE este ca acest scrutin să fie liber şi democratic. "În acest moment pare să nu avem motive de îngrijorare. Dar este important ca toate partidele politice să aibă aceeaşi şansă şi să nu fie avantajate sau dezavantajate vreunele dintre formaţiunile politice. Aceasta este aşteptarea noastră şi cu siguranţă vom urmări procesul electoral din acest punct de vedere", a subliniat Gunther Krichbaum.
Parlamentarul german a spus că ţara sa susţine ideea negocierii unui nou acord între Republica Moldova şi UE, care să vină în schimbul Acordului de Parteneriat şi Cooperare, dar "rămâne încă o chestiune deschisă" dacă mandatul în acest sens va fi acordat Comisiei Europene înainte sau după alegerile parlamentare moldovene.
Sursa: NewsIn
Lina Grâu