Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, a acordat un interviu ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a apărut în ediţia din 6 octombrie curent şi care abordează, cu prioritate, aspecte ale soluţionării conflictului transnistrean şi integrării europene.
Rugat să se pronunţe asupra unor posibile similitudini între conflictul din Transnistria şi cel din Georgia, Ministrul a afirmat că în Moldova situaţia este total diferită. Chiar şi Rusia susţine că această chestiune se deosebeşte de cea din Caucaz. Problema transnistreană poate fi uşor soluţionată dacă există voinţă politică. În Moldova, nu este vorba despre un conflict etnic sau religios. Nu putem vorbi nici măcar despre conflict în general. În orice caz, nu despre un conflict între oameni, ci doar despre nedorinţa liderilor transnistreni de a renunţa la ceea ce au tot declarat timp de 17 ani.
În acelaşi context tematic, întrebat dacă admite că Rusia ar fi tentată să soluţioneze conflictul transnistrean după calapodul caucazian, Andrei Stratan şi-a exprimat speranţa că aceste evenimente nu se vor repeta, cu atât mai mult cu cât Republica Moldova a declarat în permanenţă că problema poate fi soluţionată doar prin metode politice. În opinia Ministrului, o asemenea concluzie se bazează şi pe faptul că oficialităţile moldoveneşti depun eforturi pentru menţinerea unui dialog constant cu conducerea rusă. Atingerea unui compromis în această problemă ar putea constitui un precedent care ar demonstra posibilitatea soluţionării unui conflict îngheţat fără recurgerea la forţă.
La întrebarea cum poate UE ajuta Moldova, Ministrul Andrei Stratan a opinat că, până în prezent, UE nu şi-a utilizat din plin posibilităţile de care dispune întru susţinerea ţării noastre. Moldova nu va renunţa la procesul de integrare şi speră la o perspectivă clară europeană, care, deocamdată, nu a fost ancorată în nici un document. Sunt greu de înţeles temerile referitoare la un presupus risc politic dacă UE ar recunoaşte, în principiu, că Moldova are perspectiva aderării fără a indica o dată concretă sau un plan de timp. Nu este vorba de un anumit efort financiar suplimentar pentru asistenţă, a accentuat şeful diplomaţiei moldoveneşti, ci doar de decizia de a ne oferi „lumină verde” pe calea noastră spre Bruxelles.