Potrivit studiului Paywell Moldova 2008, realizat de compania PriceWaterHouse Coopers, în structura pachetului social oferit angajaţilor, salariul fix constituie o pondere de 76%, cu 2 puncte procentuale mai puţin faţă de anul 2007. Totodată, se observă o tendinţă de creştere a ponderii salariului variabil şi a bonusurilor oferite. Astfel, bonusul variabil constituie 13%, iar beneficiile - 7%, ambele cu un punct procentual mai mult decât în anul trecut.
Precum a menţionat managerul principal din cadrul departamentului resurse umane al PriceWaterHouse Coopers România Csaba Gergely, 52% de companii în cadrul studiului au declarat că oferă anagajaţilor săi subvenţii pentru transport, 39% - asigurare pe viaţă, 37% -mese subvenţionate., 33% - asigurări medicale. Totodată, companiile oferă planuri de pensii private (9%), program flexibil, asistenţă pentru copii (4) etc. Potrivit lui Csaba Gergely, în prezent se duce o luptă acerbă pentru talente în domeniile IT şil telecomunicaţii, dar şi în sectorul financiar.
„De aceea este important să ştim cui platim şi cât platim pentru a menţine o echitate internă şi externă în cadrul companiei la capitolul salarizare", a spus Csaba Gergely. Potrivit lui, în domeniile unde lupta pentru cadre este mai acută acolo se atestă şi salarii mai mari. Astfel, studiul relevă că salariile medii PayWell în domeniul IT&C este de trei ori mai mare decât salariul mediu pe economie din Moldova, iar în domeniul financiar - cu 72%.
Referindu-se la tendinţele în bugetările salariale, Csaba Gergely a menţionat că pentru anul 2008 companiile din domeniul IT&C şi sectorul financiar au programat creşteri salariale de 19%, iar pentru anul 2009 - 17% şi 13% respectiv. PayWell reflectă situaţia salarială din Moldova în 2008 în patru domenii: industrie, IT şi comunicaţii, servicii financiare, petrol şi gaze. Au fost analizate salariile a 8 mii 326 angajaţi din 24 de companii din domeniile menţionate, în special, cu capital total sau majoritar străin (83% din companiile chestionate).
Rezultatele studiului relevă un salariul mediu brut de 4 mii 218 lei (mai 2008), care este cu 66% mai mare decât salariul mediu pe economie în mai 2008 (2 mii 537 lei), calculat de Biroul Naţional de Statistică. În comparaţie cu primul studiu PayWell, efectuat în Moldova anul trecut, creşterea salarială în 2008 constituie 16% faţă de 2007.
Studiul reprezintă o ocazie unică de a obţine informaţii utile şi veridice privind nivelul de salarizare, politicile de compensaţii şi beneficii practicate de cele mai importante companieii active din Moldova. Raportul este un instrument util adresat managementului companiilor la elaborarea politicilor recrutare a personalului, de compensaţii şi beneficii, în condiţiile când forţa calificată de de muncă în Moldova şi menţinerea ei în ţară devine o problemă tot mai acută.