Producătorul de gaze naturale Gazprom a anunţat, vineri, că analizează construcţia unui gazoduct care va tranzita România, ca parte a strategiei grupului rus de a atrage noi parteneri în dezvoltarea proiectului South Stream.
Preşedintele Gazprom, Alexei Miller, a discutat la Moscova despre cooperare bilaterală cu Ioan Rusu, directorul general al Transgaz Mediaş, operatorul reţelei de gazoducte din România, şi cu Francisc Toth, directorul general al companiei de stat Romgaz, se arată într-un comunicat al grupului rus.
"La întâlnire s-a discutat despre perspectivele de cooperare în privinţa depozitelor subterane de gaze naturale, dezvoltarea capacităţilor de tranzit existente şi construcţia unora noi", a adăugat Gazprom.
Totodată, oficialii grupului rus au precizat că se vor deplasa, în curând, în România pentru o discuţie mai detaliată.
Purtătorul de cuvânt al Gazprom a refuzat să ofere alte informaţii legate de proiectele respective.
Contactat de MEDIAFAX, Francisc Toth, directorul general al companiei Romgaz a afirmat că în cadrul vizitei oficiale pe care oficialii Gazprom urmează să o efectueze în România, discuţiile dintre cele două companii se vor axa asupra unor posibile proiecte de investiţii comune, dar şi încheierea unui contract prin care Romgaz să achiziţioneze gaze în mod direct de la grupul rus.
Aproximativ o treime din consumul de gaze anual al României, de circa 18 miliarde metri cubi, provine din importuri indirecte din Federaţia Rusă.
Gazprom a anunţat, într-un comunicat, că în decursul întâlnirii de la Moscova, discuţiile au vizat în mod particular derularea de contracte de furnizare de gaze din Rusia către România.
Potrivit grupului rus, gazul rusesc este exportat către România prin două contracte, valabile până în 2030, semnate cu Conef Energy şi WIEE.
Romgaz este deţinut de stat, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, şi este principalul operator al depozitelor de înmagazinare din România. Alături de Petrom, Romgaz este principalul producător de gaze din România.
Rusia, care furnizează circa un sfert din gazdele naturale folosite în Europa, caută noi parteneri care să se alăture proiectului South Stream dezvoltat în cooperare cu compania italiană Eni.
Până în prezent, Gazprom a încheiat acorduri de tranzit pentru South Stream cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia şi se află în negocieri cu Slovenia şi Austria.
România este implicată în dezvoltarea proiectului Nabucco, un gazoduct care concurează cu South Stream pentru transportul rezervelor de gaze naturale din zona Mării Caspice către Europa.
Un proiect comun al celor două ţări, iniţiat în urmă cu zece ani, vizează construirea unui depozit subteran pentru înmagazinarea gazelor naturale la Roman-Mărgineni. Proiectul a rămas însă mai mulţi ani la nivel de intenţie, discuţiile fiind reluate în urmă cu circa doi ani, cu ocazia vizitei unei delegaţii a companiei Gazprom în România.
Sursa: Mediafax