Numiri şi remanieri de cadre la Guvern
Fostul ministru al Transporturilor Vasile Ursu a fost desemnat în funcţia de ministru adjunct al Construcţiilor şi Gospodăriei Drumurilor. De asemenea, fostul şef al cabinetului ministrului de interne, Alexandru Gâscă a fost numit consilierul noului vicepremier Valentin Mejinschi. În aceeaşi şedinţă premierul Zinaida Greceanîi l-a prezentat pe noul viceprim-ministru, Valentin Mejinschi. Greceanîi a menţionat că noul vice-ministru va asigura coordonarea activităţii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Justiţiei, Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Serviciului Grăniceri, şi a Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare.
***
Guvernul a redus efectivul cu funcţii de control al MAI
Potrivit Hotărârii, aprobate de Guvern, Direcţia investigare a fraudelor din cadrul ministerului respectiv a fost lichidată. Totodată a fost create Direcţia protecţia martorilor, iar Direcţia poliţie rutieră a fost separată de direcţia generală poliţie ordine publică a MAI. Direcţia protecţie a martorilor a fost creată pentru a aduce în concordanţă legislaţia în vigoare, care stipulează că organul abilitat cu funcţii de protecţie a martorilor constituie o subdiviziune a MAI. Totodată, în cadrul transporturilor a MAI a fost creată Secţia de poliţie transporturi Cahul, care va avea funcţia de menţinere a ordinii publice şi însoţire a trenurilor pe tronsonul de cale ferată Cahul -Giurgiuleşti. Efectivul secţiei va număra 24 de unităţi.
***
În aceeaşi şedinţă, Executivul a aprobat proiectul de Lege privind Lista obiectelor ale căror lucrări de expertiză tehnică, de prospecţiuni, de proiectare, de construcţie şi de restaurare, cu atragerea mijloacelor băneşti donate de către persoanele fizice şi juridice, sunt scutite de TVA, precum şi o Hotărâre prin care perioada de reconfirmare a dreptului la compensaţii nominative a fost stabilită o dată la patru ani, în loc de doi ani, potrivit Hotărârii anterioare.
***
Moldova este interesată să faciliteze colaborarea agricultorilor săi cu partenerii din străinătate
Despre aceasta a declarat, miercuri, premeirul Zinaida Greceanîi în cadrul întrevederii cu o delegaţie italiană a oamenilor de afaceri, participanţi la Expoziţia Farmer-2008. Din delegaţia italiană fac parte producătorii de fructe şi legume, cartofi şi ulei de măsline.Membrii delegaţiei au menţionat că sunt interesaţi de colaborarea cu fermierii moldoveni, deoarece au reuşit să cunoască produsele moldoveneşti, inclusiv vinurile, şi potrivit lor „acesta nu cedează în nici un fel vinului produs în Italia, care a reuşit să cucerească toată lumea". Fermierii italieni au menţionat că sunt dispuşi să împărtăşească cu colegii lor moldoveni experienţa lor de implementare a standartelor europene produselor moldoveneşti, pentru ca acestea să poată pătrunde mai masiv pe piaţa Uniunii Europene. Premierul s-a arătat interesată de practica Italiei în domeniul impozitării în agricultură, care presupune pentru agricultori un sistem special, precum şi de structura cooperativelor agricole, existente în Italia care implică şi elemente de turism rural.
***
În noaptea de sâmbătă, 25, spre duminică, 26 octombrie, Moldova va trece la timpul de iarnă.
La ora 3.00 acele ceasornicului vor fi schimbate cu o oră în urmă. În conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU, statele membre ale comunităţii europene trec la timpul de iarnă în ultima duminică din luna octombrie pentru a reduce cheltuielile de energie, coordonând totodată fluxurile de transport şi programele de radiodifuziune.