Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a cerut marti crearea "unei guvernari economice clar identificate" in Zona Euro, care sa lucreze alaturi de Banca Centrala Europeana, anunta AFP. "Zona Euro nu poate continua fara o guvernare economica identificata clar", a declarat Sarkozy, la Strasbourg, in fata Parlamentului European.
Banca Centrala Europeana, singura institutie federala din Zona Euro, la ora actuala, "trebuie sa fie independenta", dar institutul monetar de la Frankfurt, care gestioneaza moneda Euro, "trebuie sa poata discuta cu un guvern economic", a adaugat seful statului francez, care asigura presedintia Uniunii Europene.
Presedintele Frantei s-a pronuntat pentru crearea unor "fonduri suverane" in Europa care, coordonate, ar putea permite oferirea "unui raspuns industrial crizei" actuale: "Va cer sa ne gandim la oportunitatea de a crea, fiecare dintre noi, fonduri suverane care, coordonate, ar putea oferi un raspuns industrial actualei crize", a spus Sarkozy, in fata Parlamentului European.
Create de anumite guverne, fondurile suverane reprezinta instrumente speciale de investitii pentru gestionarea investitiilor din strainatate. Activele acestor fonduri sunt estimate la 5.000 de miliarde de dolari si sunt foarte dezvoltate in Asia si la nivelul tarilor producatoare de petrol.
"Sunt perfect constient de dezacordurile dintre anumite state" asupra acestui subiect, dar este evident ca avem nevoie de un raspuns unitar, la nivel european, in fata actualei crize financiare, a aratat Sarkozy.
"Datoria noastra este sa putem construi mai departe, in Europa, vapoare, avioane sau autoturisme", a subliniat presedintele Frantei.
In momentul in care o criza ajunge la asemenea proportii, "simpla reuniune a ministrilor de Finante" nu poate oferi raspunsurile necesare, a spus el, explicand ca doar sefii de stat si de guvern "dispun de legitimitatea democratica" ceruta de astfel de decizii.
Franta castiga teren in fata opizitiei Germaniei
Un astfel de guvern economic, ale carui contururi nu sunt inca suficient de clare, reprezinta, de mai multi ani, o idee draga Frantei, care militeaza pentru o conducere politica la nivelul zonei euro, in fata atotputernicei Banci Centrale Europene, noteaza AFP.
Parisul a incercat pentru prima oara sa impuna aceasta idee in primavara trecuta, cu putin timp inainte de a prelua presedintia UE, prin evocarea posibilitatii de a convoca un summit al sefilor de stat din Zona Euro.
Dar Franta a fost obligata sa dea inapoi in fata opozitiei Germaniei, care a acuzat Parisul ca incearca sa puna sub semnul intrebarii independenta Bancii Centrale Europene, acuzata frecvent ca mentine dobanzi de interventie ridicate, orbita de lupta impotriva inflatiei.
Criza financiara actuala i-a oferit ocazia presedintelui Sarkozy de a pune in practica aceasta idee: summitul sefilor de stat si de guvern din cele 15 tari membre ale Zonei Euro a avut loc la Paris, in 12 august, si a avut ca scop conturarea planului coordonat de salvare a bancilor.
Acest plan, imbratisat ulterior de toate statele membre ale Uniunii Europene si imitat de Statele Unite, l-a plasat pe Sarkozy intr-o pozitie de forta fata de cancelarul german Angela Merkel.
Presedintele Frantei a subliniat importanta ca Uniunea Europeana sa poata vorbi cu o "voce puternica" in actualul context global. De altfel, Sarkozy a anuntat convocarea, in perioada urmatoare, a unui summit extraordinar la nivelul UE, pentru a pregati reuniunile mondiale dedicate intaririi sistemului financiar international.
Sursa: HotNews.ro