Reprezentantul Special al Secretarului General ONU pe probleme HIV/SIDA pentru Europa de Est şi Asia Centrală, Profesorul Lars Kallings va vizita Moldova pe parcursul perioadei 22-25 octombrie curent. Vizita are loc în contextul programului de comemorare a Zilei ONU şi a celei de-a 15 aniversări a Naţiunilor Unite în Moldova.
Agenda vizitei include întrevederi cu Viceprim-ministrul Victor Stepaniuc, Larisa Catrinici, Ministrul Sănătăţii, Galina Balmos, Ministrul Protecţiei Sociale, Familiei şi Copilului, Larisa Savga, Ministrul Educaţiei şi Tineretului precum şi cu reprezentanţii organizaţiilor internaţionale, sectorului privat şi societăţii civile. În cadrul întrunirilor, Profesorul Lars Kallings va discuta realizările Moldovei şi priorităţile pe viitor în cadrul acţiunilor naţionale în domeniul HIV/SIDA, precum şi asistenţa oferită de Naţiunile Unite, în special de UNAIDS, în realizarea obiectivelor ce ţin de accesul universal la prevenire, tratament, îngrijire şi suport.
O atenţie specială va fi acordată eforturilor întreprinse de Republica Moldova şi implicarea partenerilor naţionali, precum şi funcţionalitatea cadrului legislativ şi instituţional în acţiunile de răspuns la HIV/SIDA. Realizarea scopului de reducere a incidenţei HIV/SIDA pînă în 2015 reprezintă o provocare serioasă pentru Moldova. Conform datelor statistice, pe parcursul primului semestru al anului 2008 au fost înregistrate 371 de cazuri noi de infectare cu HIV, în timp ce în Moldova au fost înregistrate 4 502 de cazuri de infectare cu HIV din 1987 pînă la începutul anului 2008. 72 % din noile cazuri de infectare cu HIV au fost atribuite infectării pe cale heterosexuală, fapt ce poate duce la extinderea epidemiei în rîndurile populaţiei generale. Persoanele cu vîrsta cuprinsă între 20-34 ani sunt cel mai afectat grup al populaţiei.
Numarul femeilor infectate cu HIV a crescut de la 27 % în 2001 pînă la 45 % în primul semestru al anului 2008, ceea ce creează premise pentru infectare perinatală. Agenţiile ONU din Moldova, în special UNAIDS, UNICEF, UNFPA şi PNUD susţin eforturile Guvernului în intensificarea prevenirii, tratamentului, îngrijirii şi asistenţei persoanelor infectate cu HIV şi vor continua să asigure asistenţă tehnică pentru a consolida capacităţile Guvernului, angajatorilor, sindicatelor, organizaţiilor societăţii civile în răspunsul la SIDA.