În prezent, la Chişinău se află o delegaţie a Directoratului General pentru Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene, care examinează, împreună cu Delegaţia Comisiei Europene îndeplinirea condiţiilor pentru tranşa III de 15 mln. EUR a asistenţei macrofinanciare.
Precum a menţionat Ministerul Finanţelor, misiunea Directoratului General pentru Afaceri Economice şi Financiare al Comisiei Europene se află în Moldova în perioada 22-24 octombrie 2008. La 23 octombrie, ministrul Finanţelor Mariana Durleşteanu a avut o întrevedere cu Şeful Adjunct al Unităţii pentru afacerile economice în ţările mediteraniene, Rusia şi Statele independente noi Andreas Papadopoulos, şi Prim Secretarul Deşegaţiei CE în Moldova Martin Kaspar şi, Secretar I ai Delegaţiei CE Wolfgang Behrendt.
Andreas Papadopoulos a menţionat că scopul misiunii este de a evalua îndeplinirea condiţiilor memorandumului pentru tranşei a III–a a asistenţei macrofinanciare de 15 mil. euro, care urmează a fi acordată până la finele anului curent. Astfel de şedinţe vor avea loc şi în luna noiembrie.
Valoarea totală a asistenţei microfinanciare acordate de Comisia Europeană este de 45 milioane euro, dintre care 30 mil. eruo au fost deja transferate, iar 15 mil.euro sunt prevăzute pentru ultima tranşă.
În cadrul întrevderii au fost examinate aspecte ale crizei mondiale financiar-bancare, componentele bugetul 2008 şi prognozele bugetului 2009, precum şi evaluarea îndeplinirii condiţiilor memorandumului de acordare a asistenţei macrofinanciare.
Oficialii europeni au apreciat că în Moldova nu este motiv pentru o panică vizavi de extinderea crizei mondiale financiar-bancare, datorită măsurilor întreprinse de Banca Naţională şi Guvernul Moldovei.
Mariana Durleşteanu a prezentat indicatorii macroeconomici estimaţi pe 2008, cu un PIB de 7,5% şi rata inflaţiei de 10,5% şi a făcut o analiză a îndeplinirii bugetului pentru anul curent. Referitor la proiectul bugetului 2009, discuţiile au fost destul de constructive. Doamna ministru a menţionat că prevederile proiectului au fost întocmite în comun cu specialiştii de la FMI. Pentru 2009 se preconizează venituri de 21 % mai mari faţă de 2008 şi cheltuieli în creştere cu 23%, cu un deficit bugetar de 1% din PIB. Produsul intern brut fiind prevăzut de 6% şi rata comulativă a inflaţiei de 9,5%, cu un schimb mediu anual al monedei naţionale de până la 12 lei pentru un dolar SUA.
Delegaţia Comisiei Europene vor mai avea întrevederi cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Protecţiei Sociale, a Familiei şi Copilului, Oficiul Prim-ministrului, Băncii Naţionale şi Agenţiei Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare, precum şi cu FMI şi BM.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2008Până la finele anului 2008 Moldova va beneficia de 15 mil euro de la Comisia Europeană
Comentarii (0)