Doi deputaţi din Parlamentul moldovean au atacat joi în şedinţa plenară a Parlamentului postul privat de televiziune ProTV Chişinău, acuzându-l de manipulare, culpabilizarea statului şi provocarea cu premeditare a stărilor de instabilitate şi panică în societate.
Surse bine informate au declarat pentru NewsIn că autorităţile moldovene urmăresc de fapt închiderea postului ProTV Chişinău, considerat de experţii în media cel mai echidistant şi imparţial post TV pe piaţa media moldovenească. Campania de denigrare ar avea ca scop reducerea popularităţii şi credibilităţii postului, a cărui licenţă expiră la 21 decembrie, susţin sursele NewsIn.
Vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Ştefan Secăreanu, care este şi preşedinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului, a cerut joi organelor de drept şi de control financiar să investigheze activitatea postului de televiziune ProTV Chişinău, acuzându-l de prezentarea unor informaţii denaturate, care ar periclita securitatea statului.
În plenul şedinţei Parlamentului moldovean, vicepreşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, partid care în 2005 a votat pentru alegerea lui Vladimir Voronin ca preşedinte al Republicii Moldova, iar ulterior a menţinut coaliţia cu Partidul Comuniştilor, a cerut dezvăluirea adevăraţilor proprietari ai ProTV şi investigarea activităţii financiare a postului.
Ştefan Secăreanu a adresat o interpelare Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Procuraturi Generale, Centrului pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Ministerului moldovean al Finanţelor.
Potrivit lui Secăreanu, de numele postului ProTV Chişinău sunt legate în permanenţă scandaluri artificiale, ştiri negative şi distorsionate, iar deseori de-a dreptul acţiuni de dezinformare şi manipulare a opiniei publice. "Acest fapt confirmă lipsa de echidistanţă, de imparţialitate şi corectitudine profesională a postului respectiv, specializat în atacarea, discreditarea şi culpabilizarea statului de drept, prin calomnie şi etichetări gratuite, precum şi provocarea cu premeditare a stărilor artificiale de instabilitate şi a panicii în societate. Toate acestea par a se încadra în multiplele scenarii de subminare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, puse la cale de neprietenii ţării din afară", spune vicepreşedintele PPCD.
Secăreanu se adresează instituţiilor interpelate să facă lumină asupra identităţii adevăraţilor proprietari ai acestui post. "Asta, pentru că într-o societate deschisă opinia publică este în drept să cunoască actorii vieţii publice după nume şi nu după pseudonime sau scheme juridice oculte. Întrucât în calitate de asociaţi ai întreprinderii mixte Media Pro SRL, fondatoare a postului ProTV, apar Giosan Nadejda, cu un procent din capitalul statutar, Sârbu Adrian, cu 14,64%, cota majoritară de 84,36%revenindu-i firmei off-shore Pro Entertaiment and Media Limited din Cipru, întreprindere cu capital integral străin, suntem în drept să ştim cine se ascunde în spatele acestei structuri comerciale oculte", declară deputatul.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru drepturile omului este îngrijorat de faptul că neavizatul consumator al unui astfel de produs de presă "ar putea crede că ProTV Chişinău ar aparţine domnişoarelor cochete care apar pe ecran în fiecare seară şi mitraliază societatea cu ştiri terifiante şi de multe ori tendenţioase".
"Suntem în drept să ştim cine sunt şi ce urmăresc cei din spatele firmei off-shore din Cipru, atât de preocupaţi de a influenţa minţile cetăţenilor din Republica Moldova", pledează deputatul.
Secăreanu a mai cerut să fie investigat în ce măsură se încadrează activitatea ProTV Chişinău în prevederile Codului Audiovizualului, cât de corect îşi achită ProTV impozitele, inclusiv cele provenite din publicitate şi care este natura relaţiilor acestui post de televiziune şi ale stăpânilor acestuia din afara ţării cu unii politicieni, dată fiind lipsa flagrantă de independenţă şi echidistanţă a televiziunii respective în raport cu anumiţi oameni politici.
La rândul său, deputatul independent Vladimir Braga, preşedintele Partidului Alianţa Verde, a adresat şi el o interpelare preşedintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului prin care a solicitat să fie verificată conformitatea cu prevederile legale ale unei emisiuni de dezbatere difuzată pe post luni, 20 octombrie, de ProTV Chişinău. Emisiunea, la care au participat expertul pe probleme electorale Igor Boţan şi directorul biroului de la Chişinău al postului de radio Europa Liberă, Vasile Botnaru, a avut ca temă alegerile parlamentare din 2009, iar în cadrul acesteia s-au dezbătut şansele pe care le au partidele din Republica Moldova la acest scrutin.
Deputatul Vladimir Braga a declarat joi în plenul Parlamentului că timp de o oră "opinia publică a fost prelucrată în materie de ce partide trebuie votate la alegerile parlamentare din 2009".
"Având în vedere că acest subiect se discută nu pentru prima dată la acest canal şi pornind de la faptul că campania electorală nu este încă iniţiată oficial, vreau să ştiu dacă acest post TV nu a încălcat, prin emisiunea dată, legislaţia", a declarat Vladimir Braga, solicitând răspunsul în plenul Parlamentului.
ProTV Chişinău este recunoscut de către analiştii din domeniul mass-media ca fiind unul dintre puţinele posturi echidistante şi nepartizane din Republica Moldova. Aceştia leagă atacurile la adresa ProTV Chişinău de apropierea alegerilor parlamentare din primăvara anului 2009 şi de faptul că la 21 decembrie licenţa postului de televiziune expiră. Valabilitatea acesteia ar trebui să fie prelungită de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Experţii media semnalează că recentele evenimente din jurul ProTV sunt începutul unui proces care va duce la închiderea postului, iar campania de discreditare a fost lansată cu intenţia de a-i scădea din popularitate şi credibilitate şi a-l închide mai uşor.
Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, susţine că ProTV Chişinău, care a fost înfiinţat la 3 septembrie 1999, este de departe postul care oferă cea mai echilibrată informaţie pentru populaţia Republicii Moldova, potrivit unor rapoarte de monitorizare efectuate cu regularitate de asociaţii ale jurnaliţtilor, inclusiv în reflectarea fenomenului corupţiei sau a alegerilor.
"M-aş bucura foarte mult dacă şi celelalte televiziuni ar fi cel puţin la fel de echidistante cum este ProTV-ul sau ar încerca să ofere tot atâtea puncte de vedere asupra unui subiect. Cu siguranţă că declaraţiile lui Ştefan Secăreanu sunt parte ale unui scenariu preelectoral, a încercării de a exclude de pe piaţa media a unui actor foarte important şi puternic, care va încerca cu certitudine să ofere o informaţie corectă şi obiectivă despre procesul de alegeri şi PPCD încearcă în disperare de cauză să elimine acest actor de pe piaţa media", a declarat pentru NewsIn Petru Macovei.
"Regret aceste declaraţii ale domnului Secăreanu, mai ales că dumnealui conduce Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi ar trebui în mod normal să vegheze asupra respectării drepturilor cetăţenilor la informaţie şi nu să lanseze în nişte acuzaţii care sunt, în opinia mea, nefondate şi, mai mult decât atât, în detrimentul presei, nu în favoarea dezvoltării acesteia", a spus Macovei.
Potrivit expertului, după ProTV, departe ca echidistanţă, dar încercând totuşi să prezinte mai multe puncte de vedere şi neafliat în mod evident unui partid, ar mai fi TV7. "Comparând ProTV cu postul public de televiziune sau cu celelalte posturi - NIT sau, şi mai grav, EuTV - cu siguranţă acest post nu face partizanat politic şi acuzele aduse de Secăreanu, că ar promova anumiţi politicieni, au în spate faptul că ceilalţi politicieni, în special cei de la partidul de guvernământ şi cei din PPCD refuză să apară, şi nu doar la ProTV", a explicat Petru Macovei. Asociaţia Presei Independente, pe care o conduce, organizează des evenimente la care sunt invitaţi reprezentanţi ai comuniştilor şi ai creştin-democraţilor, dar aceste invitaţii sunt în permanenţă respinse.
Postul de televiziune NIT este perceput ca o televiziune apropiată Partidului Comuniştilor, în timp ce EuTV este orientată către PPCD.
Sursa: NewsIn
Lina Grâu