În cadrul vizitei, premierul Moldovei Zinaida Greceanîi va fi primită la 10.00 de către preşedintele României Traian Băsescu, după care la 10.45 va avea loc ceremonia primirii oficiale a premierului moldovean la Palatul Victoria de către prim'ministrul României Călin Popescu-Tăriceanu.
Convorbirile dintre cei doi premieri sun preconizate de la 11.00 până la 11.30, după care Călin Popescu-Tăriceanu şi Zinaida Greceanîi vor face declaraţii pentru presă.
Zinaida Greceanîi va participa la ceremonia de aderare a Muntenegrului la Procesul de Cooperare în Sud-Estul Europei (SEECP), organizaţie a cărei preşedinţie este deţinută de Republica Moldova.
Ceremonia de semnare de către Primul-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic, a Cartei SEECP, va avea loc joi, 23 octombrie, la orele 12.00, în prezenţa primilor miniştri ai României şi Republicii Moldova
Prim-ministrul R. Moldova va avea întrevederi bilaterale şi cu primul ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic.
În paralel, la Bucureşti se vor desfăşura lucrările Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană, al cărei co-preşedinte din partea Republicii Moldova este Prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, ministrul al Economiei şi Comerţului. Şedinţa precedentă a Comisiei mixte moldo-române a avut loc în noiembrie 2006 la Chişinău.
Precum a declarat miercuri ziariştilor Igor Dodon, problema semnării Convenţiei de mic trafic la frontiera între Moldova şi România şi a Tratatului de bază nu va putea fi abordată la Comisia mixtă, care examinează exclusiv subiecte ale cooperării comercial-economice.
Dodon a subliniat că în acest moment, România este cel mai important partener al Republicii Moldova la capitolul exporturi - în primele nouă luni ale anului curent exporturile moldoveneşti în România au crescut cu peste 80%, această creştere datorându-se preferinţelor comerciale autonome pe care Chişinăul le-a obţinut din partea UE la 1 martie 2008. România este şi una din cele trei ţări de unde Republica Moldova importă cele mai multe mărfuri. "Deci se poate spune că România este unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali ai Chişinăului, motiv pentru care şedinţa Comisiei mixte interguvernamentale este de o importanţă majoră", a subliniat oficialul moldovean.
Printre subiectele incluse pe ordinea de zi, în afară de cele tradiţionale ce ţin de relaţiile bilaterale şi abordările sectoriale atât pe agricultură, cât şi pe standardizare şi industrie, sunt câteva abordări noi pentru a căror includere a insistat partea moldovenească, a spus vicepremierul moldovean. Este vorba în primul rând de colaborarea în domeniul energetic pe câteva proiecte de infrastructură comună - linia de înaltă tensiune Bălţi-Suceava şi un posibil nou proiect care a apărut datorită investitorilor cehi privind construcţia la Ungheni a unei termocentrale de 400 megawaţi, precum şi a unei linii de înaltă tensiune între Ungheni şi Iaşi.
Igor Dodon a spus că partea moldovean va pune în discuţie deschiderea punctului de trecere a frontierei la Lipcani-Rădăuţi.Potrivit lui, din partea moldovenească, acest punct a fost pregătit pentru a fi deschis încă de acum un an şi jumătate, însă până acum partea română nu a fost de acord să-l deschidă. "Subiectul se discută de trei ani şi nu am reuşit să avansăm practic deloc. Faptul că am reuşit să-l includem în ordinea de zi ne conferă un anumit optimism", a spus Igor Dodon.
Potrivit lui, pe agenda discuţiilor mai sunt şi alte subiecte de interes în plan investiţional şi se va discuta şi despre preluarea de către Republica Moldova a unor practici în domeniul infrastructurii calităţii şi a standardelor europene.
Din delegaţia ce o însoţeşte pe premierul moldovean mai fac parte ministrul adjunct al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Eugenia Kistruga, ministrul adjunct al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Spivacenco, directorul general al Serviciului vamal, Viorel Melnic, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Mariana Şlapac, şi alte persoane oficiale.