Trimite e-mail | Printeaza
Social
27.10.2008

Comunicat CIJ privind rezultatele monitorizării fenomenului corupţiei în mass media

In perioada iulie-septembrie 2008, mass-media din Republica Moldova au esuat, intr-o anumita masura, sa reflecte profesional subiectele privind coruptia si prevenirea acestui fenomen, potrivit datelor monitorizarii mass-media realizate de Centrul Independent de Jurnalism.

Cel de-al patrulea raport trimestrial de monitorizare, elaborat cu suportul Guvernului SUA, releva ca:

• Pe parcursul lunilor iulie-septembrie 2008, mass-media monitorizate au fost mai putin active in reflectarea subiectelor privind coruptia. In total, cele 16 mijloace de informare analizate au publicat sau difuzat 716 materiale relevante, comparativ cu 999 materiale inregistrate in trimestrul trei. Majoritatea (72%) s-au
referit la coruptie in mod direct, iar restul au avut accent secundar, mentionand acest fenomen in contextul altor subiecte.
• Numarul de materiale axate pe cazuri concrete de coruptie a crescut pana la 27% din numarul total al materialelor relevante, iar cele privind programeleanticoruptie - pana la 28%. Afirmatiile sau acuzatiile de coruptie au constituit subiectul a 31% din numarul total de materiale.
• In general, reflectarea subiectelor privind coruptia a fost, intr-o anumita masura, problematica. In perioada de referinta nu au fost realizate anchete reportericesti bine documentate, in total in presa scrisa fiind publicate doar trei articole cu elemente de investigatie. Materialele bazate pe informatii oferite de surse de alternativa au constituit doar 17%, si doar 20% din materialele relevante au continuat subiecte abordate anterior.
• Numarul de materiale controversate care au prezentat pozitia tuturor partilor implicate in conflict s-a redus, constituind 32%. Atunci cand au fost citate toate partile, acestora nu intotdeauna li s-a oferit spatiu aproximativ egal pentru a-si exprima pozitia.
• Strategiile si programele anticoruptie implementate de autoritatile publice sau organizatiile neguvernamentale cu sprijinul organismelor internationale au fost prezentate sumar, fara prea multe detalii.

Scopul monitorizarii rezida in evaluarea modului in care mass-media din Republica Moldova reflecta fenomenul coruptiei si programele de lupta cu coruptia, in incurajarea jurnalistilor sa respecte standardele unui jurnalism echidistant si echilibrat, precum si in informarea publicului.

Raportul a fost elaborat de Centrul Independent de Jurnalism in cadrul Programului Consolidarea Capacitatii de Monitorizare a Societatii Civile din Moldova (CCMSCM), care este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educationala (AED), cu suportul tehnic din partea Consiliului pentru Cercetari si Schimburi Internationale (IREX). Programul este finantat de Corporatia Provocarile Mileniului si administrat de Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID).Continutul acestui document nu reflecta neaparat opinia AED, IREX, MCC, USAID sau a Guvernului SUA.

Pentru detalii, va rugam sa telefonati la CIJ: (37322) 234236, Nadine Gogu, director de proiect; e-mail: ngogu@ijc.md
___
___

Natalia Cocean,
Assistant Program Coordinator

Independent Journalism Center
53 Sciusev Str.
2012, Chisinau
Republic of Moldova
phone (373 22) 213652, 227539
fax (373 22) 226681 mailto:assistant@ijc.md, ncocean@ijc.md

 

cuvinte-cheie: CIJ | coruptie

Comentarii (0)

 

Related news

Sus