Organizaţiile neguvernamentale mass-media sunt profund îngrijorate de atacurile fără precedent lansate la 23 octombrie 2008, în Parlamentul Republicii Moldova, împotriva postului de televiziune „Pro TV Chişinău", atacuri care pot duce la lipsirea postului de licenţa de emisie şi ar dăuna unor alegeri libere şi corecte în Moldova.
Deputatul fracţiunii Partidului Popular Creştin Democrat, Ştefan Secăreanu, a învinuit „Pro TV" că ar fi un post „specializat in atacarea, subminarea, discreditarea şi culpabilizarea instituţiilor statului de drept, în calomnii şi etichetări gratuite, precum şi în provocarea cu premeditare a stărilor artificiale de instabilitate şi panicii în societate". El a mai spus că activitatea „Pro TV" "se încadrează în multiplele scenarii de subminare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, puse la cale de neprietenii ţării din afară", cerând ca organele să investigheze cine este proprietarul acestui post şi „care este natura relaţiilor acestui post de televiziune şi a stăpânilor săi din afara ţării cu unii politicieni, dată fiind lipsa flagrantă de independenţă şi echidistanţă a televiziunii respective în raport cu unii dintre aceştia?".
La rândul său, un alt deputat, Vladimir Braga, neafiliat, s-a arătat nemulţumit de conţinutul unei emisiuni de dezbateri, din 20 octombrie, declarând că "opinia publică a fost prelucrată în materie de ce partide trebuie votate la alegerile parlamentare din 2009", şi a cerut CCA să cerceteze dacă „Pro TV" nu a încălcat, prin emisiunea dată, legislaţia, „ţinând cont de faptul că astfel de subiecte, deseori, sunt abordate de acest post de televiziune şi pornind de la faptul că, deocamdată, campania electorală nu a fost anunţată oficial".
Este pentru prima dată când deputaţii în Parlament fac aprecieri atât de grave la adresa
acestui post care activează timp de nouă ani pe piaţa informaţională din RM. Aceste acuzaţii
nu au fost însoţite de argumentări, referinţe la ştiri sau trimiteri la rezultatele vreunui studiu.
Monitorizările efectuate în timpul campaniilor electorale, precum şi recentele monitorizări ale modului în care mass-media din RM reflectă fenomenul corupţiei, demonstrează contrariul celor afirmate de dl Secăreanu: „Pro TV Chişinău" este unul dintre puţinele posturi echidistante şi nepartizane din Republica Moldova, care respectă principiile pluralismului, prezentând diverse puncte de vedere, oferind acces nu numai reprezentanţilor puterii şi ai partidelor aliate partidului de guvernământ, ci şi reprezentanţilor opoziţiei şi societăţii civile. De asemenea, „Pro TV" dă dovadă de profesionalism, informând din mai multe surse, în cazul evenimentelor controversate.
Avem tot temeiul să credem că atacurile asupra „Pro TV Chişinău" din 23 octombrie, în Parlament, sunt legate de viitoarele alegeri parlamentare şi de faptul că în decembrie 2008 expiră licenţa acestui post. Asistăm astfel la începutul unei campanii de discreditare a postului respectiv, pentru a justifica mai uşor lichidarea sa ulterioară, prin atribuirea licenţei respective unui alt difuzor, ca în cazurile „Pervîi kanal v Moldove", „Blue Star (Bălţi)", „TVR1".
Fiind de acord că transparenţa proprietăţii mass-media reprezintă o problemă stringentă în RM, trebuie să remarcăm că lucrul acesta e valabil nu numai în cazul „Pro TV", ci şi în cazul celorlalte posturi de radio şi TV din RM, inclusiv a celora care fac partizanat în favoarea diferitor partide.
Declaraţiile domnilor Secăreanu şi Braga sunt parte ale unui scenariu de eliminare de pe piaţa media a unei instituţii audiovizuale importante, a cărui politică editorială nu este dictată de actuala guvernare sau de aliaţii acesteia. Este vorba, în fapt, despre o încercare de fraudare indirectă a alegerilor parlamentare din 2009 de către coaliţia actuală de guvernământ, care deţine monopol mediatic asupra posturilor radio şi TV cu acoperire naţională, inclusiv postul public „Moldova 1". În lipsa „Pro TV", monopolul mediatic al puterii actuale va fi absolut, deoarece alte două posturi TV la care au acces partidele de opoziţie nu dispun nici de acoperirea, nici de audienţa „Pro TV Chişinău".
Declaraţiile domnului Secăreanu sunt cu atât mai regretabile, cu cât dumnealui este şeful Comisiei parlamentare pentru drepturile omului şi ar trebui in mod normal să prezinte un model de respectare a libertăţii presei şi a drepturilor cetăţenilor la informare.
Ne exprimăm sprijinul pentru „Pro TV Chişinău". Chemăm mass-media, societatea civilă, partidele politice să se solidarizeze în demersul de apărare a libertăţii presei şi democraţiei, pentru a nu admite lichidarea sau acapararea de către actuala putere a încă unui post TV, cum a fost cazul „Antenei C" şi „Euro TV", „TVR1", „Pervîi kanal v Moldove", „Blue Star" (Bălţi).
Facem apel către UE, OSCE, Consiliul Europei, către reprezentanţii diplomatici acreditaţi în RM să vină în sprijinul democraţiei moldoveneşti.
27 octombrie 2008
Centrul Independent de Jurnalism
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova
Asociaţia Presei Electronice din Moldova
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-info"
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Comitetul pentru Libertatea Presei