Săptămâna trecută, iarăşi au fost puse sub semnul întrebării relaţiile moldo-ruse, adică, mai drept spus, nu relaţiile, ci caracterul lor, afirmă publicaţia "Nezavisimaia Gazeta" în articoul său de luni, 27 octombrie.
Potrivit publicaţiei citate, preşedintele moldovean, care şi-a demonstrat deschis, în cadrul întevederii de la Soci cu preşedintele rus Medvedev, adeziunea faţă de noul curs al Chişinăului spre Moscova, a făcut recent nişte declaraţii, ce au permis oponenţilor săi să-l acuze de nesinceritate.
Astfel, în cadrul programului TV „Discuţii cu preşedintele", Voronin a comuncat poporului său că singurul fapt ce leagă Moldova de Rusia este gazoductul „Gazprom"-ului. Dar şi aici, potrivit lui Voronin, preţurile la gazele livrate pentru Moldova sunt mai mari decât pentru celelalte ţări din CSI. Potrivit lui Voronin, aceasta este o consecinţă directă a faptului că în 2003 Chişinăul nu a semnat „memorandumul Kozak". Totodată, menţionează NG, liderul moldovean a spus că Uniunea Europeană oferă Moldovei „un spectru mult mai lang de interese". „Nimic nu trebuie să împiedice Moldova în calea integrării sale în Uniunea Europeană, direcţie susţinută de 80% din populaţie", a spus Vladimir Voronin, menţionând că în prezent UE oferă Moldovei posibiliteatea de semnare, în prima jumătate a anului 2009, a acordului de membru asociat al UE. „Acest fapt oferă multe preferinţe în relaţiile cu Uniunea Europeană, de care ţara noastră are mare nevoie", a spus şeful statului moldovean.
Deşi Voronin a spus că integrarea europeană nu constiuie un impediment în relaţiile cu Rusia sau cu alţi parteneri, mai mulţi analişti menţionează că Voronin ar fi din nou nemulţumit de Moscova. Experţii locali afirmă că acest fapt este legat de tegiversarea negocierilor în problema conflictului transnistran. „După întrevederea de la Soci cu preşedintele Rusiei, Vladimir Voronin spera că conducerea rusă îşi va uiliza toate pârghiile de presiune asupra Tiraspolului şi că partea transnisitreană va relua negocierile privind reglementarea conflictului, care au fost îngheţate cu doi ani în urmă", scrie Nezavisimaia Gazeta.
Preşedintele moldovean, făcând trimitere la înţelegerile cu omologul său rus, a promis alegătorilor săi că reunificarea ţării va avea loc până la finele anului curent, în baza condiţiilor Chişinăului, iar părţii trasnsitrene i-a fost promisă o autonomie largă şi posibilitatea de a se integra în UE împreună cu Moldova. „Însă, speranţele lui Voronin privind capitularea rapidă a transnistrenilor nu s-au adeverit: Tiraspolul găseşte mereu motive pentru amânarea termenelor dialogului. Actualele declaraţii ale lui Voronin privind gazoductul rus va amâna negocierile pentru o perspectivă şi mai îndelungată. Cel puţin, deja au răsunat obiecţii faţă de preşedintele moldovan, şi nu numai din partea stângă a Nistrului", notează publicaţia rusă.
Directorul secţiunii pentru Moldova şi Transnitria a Asociaţiei politologilor ortodocşi din Rusia Vladimir Bukarski i-a amintit recent lui Voronin de legăturile ortodoxe dintre popoarele din Moldova şi Rusia, precum şi despre distinţia, înmânată în acest an preşedintelui moldovean de către Alexii al II-lea. „În acest context, mi se pare foarte puţin probabil că Republica Moldova va adera la UE împreună cu Transnsitria, cel puţin cu actualul preşedinte", a conchis Bukarski.