Absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior şi/sau ai studiilor postuniversitare de rezidenţiat în învăţământul medical şi farmaceutic, angajaţi în câmpul muncii conform repartizării în decurs de 3 luni după absolvirea instituţiei de învăţământ vor beneficia din partea statului de locuinţe gratuite.
Potrivit Hotătărârii, aprobate miercuri de GUvern, de aceste facilităţi din partea statului vor fi oferite cadrelor didactice, medicale şi farmaceutice, asistenţilor sociali şi specialiştilor din domeniul culturii. Preţul locuinţei, în funcţie de starea ei tehnică, va constitui cel mult 100 mii lei, cu includerea taxelor şi a altor plăţi obligatorii. Procurarea locuinţelor va fi efectuată de către Ministerul Administraţiei Publice Locale, în limita alocaţiilor bugetare, revăzute pentru anul respectiv.
Conform estimărilor preliminare, se presupune că în anii viitori, în localităţile rurale vor fi angajaţi anual circa 600-700 de absolvenţi cu studii superioare şi postuniversitare, din categoriile de tineri incluse în proiect, iar cheltuielile bugetare pentru procurarea locuinţelor în localităţile rurale vor constitui circa 20-60 mil. lei anual.
Conform proiectului Regulamentului, după expirarea perioadei de cinci ani de activitate după repartizarea în instituţia publică, locuinţa utilizată de către tînărul specialist se transmite de către stat cu titlul gratuit, în proprietatea acestuia pe baza unui contract de donaţie.
Hotărârea a fost aprobată în contextul Programului de acţiuni consacrate Anului Tineretului, cu scopul de stimulare a absolvenţilor instituţiilor de învăţămînt de a activa în localităţile rurale ale ţării.
În aceeaşi şedinţă. Guvernul a aprobat reglementarea tehnică privind ambalarea, transportarea şi depozitarea fructelor, legumelor şi ciupercilor proaspete. Reglementarea presupune stabilirea cerinţelor minime de ambalare, practici de prerăcire, condiţii de transportare, care se răsfrîng nemijlocit asupra calităţii produselor.
Potrivit lui Anatolie Gorodenco, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare acest proiect a fost elaborat pentru armonizarea legislaţiei Republicii Moldova cu legislaţia comunitară şi va permite producătorilor care vor respecta prevederile reglementării să exporte mai uşor în Comunitatea Europeană.
În aceeaşi şedinţă, Executivul a mai aprobat Codul subsolului, în redacţie nouă, elaborarea căruia, potrivit ministrului Ecologiei şi Resurselor Naturale, Violeta Ivanov, a fost condiţionată de introducerea unor noi acte legislative din ultimii ani, care vizează probleme miniere, cu scopul intensificării influienţei statului la aplicarea pe larg a mecanismului comercial în vederea cercetării, folosirii, în condiţiile economiei de piaţă, a subsolurilor.
Spre deosebire de Codul subsolului în vigoare, în acest proiect sînt distribuite funcţiile din domeniul relaţiilor miniere între organele de stat şi autorităţilor administraţiei publice locale.
Guvernul a mai aprobat o Hotărîre prin care a repartizat alocaţiile aprobate în bugetul de stat pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar în anul 2008, în valoare de 81,3 milioane lei.
În aceeaşi şedinţă, Executivul a aprobat un nou capitol, 17 prim, „Medierea fiscală" al Codului fiscal, prin care se propune soluţionarea juridică extrajudiciară a conflictului în materie fiscală dintre contribuabili şi organele fiscale.