Reţeaua locală a Pactului Global Moldova s-a extins de la 14 companii în 2006 până la 41 de companii în prezent, a menţionat, vineri, 31 octombrie, în cadrul unei conferinţe internaţionale Guvernarea şi businessul pentru o mai bună responsabilitate socială", rezidentul reprezentativ al ONU în Moldova Kaarina Immonen.
Ea a spus că toate aceste companii respectă şi promovează conceptul de Responsabilitate Socială Corporativă (RSC), care constă în promovarea unor acţiuni voluntare de îmbunătăţire a calităţii vieţii în societate. Kaarina Immonen a menţionat că, deşi comunitatea de afaceri din Moldova este tânără, ea poate să ajute Guvernul în ralizarea Obiectivelor Mileniului până în 2015.
La rândul său, preşedintele Parlamentului moldovean, Marian Lupu şi-a exprimat convingerea că o dezvoltare durabilă a societăţii nu poate fi atinsă decât prin promovarea unor parteneriate la nivel de relaţie sector public - sector privat. În context Marian Lupu s-a pronunţat pentru ajustarea legislaţiei naţionale a Moldovei la practicile statelor cu tradiţie mai îndelungată în privinţa responsabilităţii sociale a mediului de afaceri.
Totodată, potrivit spicherului, RSC nu trebuie privită ca un element prin care statulrenunţă la anumite obligaţii şi le pune pe umerii mediului de afaceri. „Dimpotrivă, aceasta presupune o implicare mult mai activă a autorităţilor publice prin promovarea conştientizării publice a problemelor de solidaritate socială, prin promovarea unor acţiuni şi instituirea unor mecanisme stimulatorii pentru a implica cât mai activ companiile în activităţi de responsabilitate socială", a spus Marian Lupu. El a menţionat că în prezent în Moldova încă nu se poate vorbi despre un nivel avanasat al aplicării conceptului de RSC. În acest sens, statul trebuie să vină cu soluţii pentru formarea unui cadru legislativ adecvat care să susţină implementarea conceptului RSC.
Prezent la conferinţă, ambasadorul SUA la Chişinău, Asif J. Chaudhry a dat exemple de unplementare a conceptului de RSC. El a menţuonat companii americane cu renume ca Coca Cola, Nike, Microsoft, care participă activ la soluţionara problemelor comunităţii.
Referindu-se la activităţile sociale desfăşurate de companiile mari din Moldova, preşedintele Cameri Americane de comerţ din Moldova, directorul general al companiei Sun Communication, John Maxemciuk a spus că în prezent este implementat un proiect de construcţie a serelor la orfelinatul din Leova. În cadrul acestul proiect, copiii vor fi antrenaţi procesul de cultivare, colectare şi comercializare a producţiei agricole. Până în prezent în acest proiect au fost investite 100 mii euro.
În aceeaşi zi, a avut loc ceremoinia de înmânare a distincţiilor RSC de către AmCham. Nominalizările au drept scop sporirea conştientizării publice a RSC şi certificarea companiilor ce au contribuit în mod eminent la promovarea conceptului prividn responsabilitatea socială în Moldova
De asemenea, în cadrul conferinţei a avut loc o sesiune specială privind responsabilitatea socială corporativă şi mass media.
Conferinţa Internaţională „Guvernarea şi businessul pentru o mai bună responsabilitate socială", în cooperare cu Parlamentul Republicii Moldova, a fost organizată de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Reţeaua Pactul Global Moldova, Camera de Comerţ Americană în Moldova şi Fundaţia Eurasia Oficiul din Moldova.