Frontiera dintre România si Republica Moldova reprezinta 33% din totalul frontierei externe UE gestionata de tara noastra. Aceasta este una din frontierele "active" în ceea ce priveste traficul ilegal cu tigari, la acest nivel fiind confiscate aproximativ 37% din tigarile de contrabanda depistate de politistii de frontiera. În acest an, în aceasta zona, politistii de frontiera au descoperit aproximativ 2.900.000 pachete cu tigari de contrabanda, în valoare totala de peste 4.700.000 euro. Totodata, aici au fost depistati peste 280 migranti, 27 filiere de migratie si trafic de fiinte umane si zeci de autoturisme furate din strainatate.
Cu o lungime de aproximativ 681 km pe apa, frontiera dintre România si Republica Moldova a devenit, o data cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, frontiera externa a spatiului comunitar, la nivelul careia se aplica modalitatile de control prevazute de Regulamentul 562/2006 al Parlamentului si Consiliului European (Codul Frontierelor Schengen). Practic, din cei peste 2.070 de km de frontiera externa UE gestionati de Politia de Frontiera Româna (respectiv frontiera României cu Ucraina, Republica Moldova, Serbia si Marea Neagra), 33% este reprezentata de granita româno-moldoveneasca. Problematica înregistrata în aceasta zona este extrem de vasta. Astfel, din analiza fenomenelor infractionale transfrontaliere înregistrate la nivelul frontierei dintre România si Republica Moldova rezulta ca principalele manifestari ale criminalitatii organizate sunt migratia ilegala si traficul de persoane, traficul cu tigari de contrabanda si alte bunuri de larg consum/accizabile.
În primele 9 luni ale anului 2008, la un trafic de peste 3.120.000 persoane si 850.000 mijloace de transport (în crestere fata de perioada similara a anului trecut, când s-au înregistrat peste 2.180.000 treceri persoane si 637.000 treceri mijloace de transport), numarul infractiunilor constatate de politistii de frontiera a fost de 1.557, acestea fiind savârsite atât de cetateni români, cåt si straini.
Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a dat publicitatii principalele descoperiri înregistrate de politistii de frontiera în perioada mentionata.
«Migratia mascata» a cetatenilor moldoveni
Astfel, au fost depistati 289 cetateni straini, care au încercat sa treaca ilegal frontiera atat prin punctele de trecere (cu documente false sau apartinând altor persoane, ascunsi în mijloacele de transport), cât si la "frontiera verde", precum si 3 calauze. Totodata, au fost identificate 12 filiere de trafic de fiinte umane - cu 46 traficanti implicati si 76 victime, precum si 15 filiere de migratie - cu 61 traficanti si 117 migranti. S-au mai descoperit: 28 autoturisme furate din strainatate, 6 arme, 561 cartuse, 373 kg peste, 12 ambarcatiuni si peste 600 unelte de pescuit folosite la braconaj, precum si aproximativ 2.900.000 pachete cu tigari de contrabanda, în valoare totala de peste 17.000.000 lei (peste 4.700.000 euro). Caracteristic acestei zone de frontiera este "migratia mascata" a cetatenilor moldoveni, care intra legal în tara noastra, justificând scopul turistic al calatoriei, ulterior fiind depistati la iesirea din România - la frontiera de vest - în tentativa de trecere ilegala a frontierei (cu documente false ori falsificate, ascunsi in mijloacele de transport etc.). De asemenea, frontiera româno-moldoveneasca este "activa" în ceea ce priveste traficul cu tigari de contrabanda, aici fiind confiscate aproximativ 37% din totalul tigarilor de contrabanda depistate de politistii de frontiera.
Frontiere supravegheate la standarde europene
În vederea prevenirii si combaterii acestor fapte, politistii de frontiera români aplica, în punctele de trecere, modalitatile de control prevazute de normele europene (lucrând în echipa comuna cu inspectorii vamali). Toate persoanele care tranziteaza frontiera sunt controlate într-o maniera sistematica, însa, în mod diferentiat, în functie de cetatenie - cetateni din state membre UE-SEE si Elvetia /cetateni din state terte. In comparatie cu frontiera interna UE, în aceasta zona, se efectueaza controlul vamal de catre reprezentantii ANV. De asemenea, supravegherea frontierei se realizeaza la standardele europene, fortele si mijloacele tehnice (echipamente) detinute de Politia de Frontiera Româna, fiind dispuse, pe principiul celor trei aliniamente, pe raza celor 30 km aflati în competenta institutiei. Politia de Frontiera Româna intensifica relatiile de colaborare cu autoritatile de
frontiera vecine, precum si cu institutiile similare din alte state (inclusiv prin intermediul Centrului de Contact de la Galati), scopul fiind unul comun, asigurarea securitatii si sigurantei cetateanului la nivelul spatiului comunitar.
Masuri pentru combaterea migratiei ilegale
Fiind parte a frontierei externe UE, granita româno-moldoveneasca beneficiaza de un interes aparte din partea organizatiilor europene. La acest nivel sunt organizate mai multe exercitii /operatiuni, menite a determina atât un schimb eficient de experienta între autoritatile de frontiera europene, cât si întreprinderea de masuri comune pentru prevenirea si combaterea infractionalitatii transfrontaliere. Ultimul exercitiu de acest gen s-a derulat în perioada 20-29.10.2008, alaturi de cei aproximativ 600 politisti de frontiera români participând si reprezentanti ai institutiilor de frontiera din 23 de state membre UE si Schengen. Actiunea a fost coordonata de Agentia Europeana FRONTEX (Agentia Europeana pentru Managementul Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene) si a vizat întreprinderea de masuri comune pe linia prevenirii si combaterii migratiei ilegale la frontiera externa a UE, respectiv testarea managementului detasarii echipelor RABIT la frontierele unui stat membru.
Sursa: Gardianul