Noul acord juridic al UE cu Moldova va avea un conţinut similar cu acordurile pregătite pentru statele din aşa-numitul pachet al Balcanilor de Vest, însă Moldova nu va merge la pachet cu aceste ţări, ci mai degrabă cu Ucraina. Pentru Moldova deocamdată nu este stabilită perspectiva europeană. Deocamdată, deoarece precum a menţionat Wolfgang Behrendt „never say never” şi depinde de faptul cât de energic va acţiona Moldova în această direcţie.
Acestea sunt principalele concluzii desprinse în urma întâlnirii informale avute, joi, cu ziariştii de către Wolfgang Behrendt, noul şef al Secţiei Politică şi Economie din cadrul Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău. Wolfgang Behrendt este german de naţionalitate şi economist de profesie. Până a-şi începe cariera în cadrul Comisiei Europene a activat la ministerul Finanţelor din Germania. În cadrul Comsiei Europene a activat la Directoratul General pentru comerţ, apoi la DG pentru relaţii externe, iar în ultimii cinci ani s-a ocupat de relaţiile cu Turcia.
În cuvântul său de introducere Wolfgang Behrendt s-a referit la importanţa tratatului de la Maastriht şi la relaţiile UE cu Republica Moldova. Referindu-se la stadiul actual al relaţiilor, oficialul european a spus că în prezent Comisia Europeană redactează proiectele directivelor pentru propune Consiliului UE să aprobe mandatul de demarare a tratativelor asupra noului acord cu Republica Moldova.
Behrendt a menţionat că deocamdată nu se ştie cum se va numi noul document, negociat cu Moldova, dar că acesta va avea un conţinut similar acordurile ţărilor din Balcanii de Vest, care prevăd perspectiva de aderare la UE. Totodată, el a precizat că deşi Moldova ar dori să acceadă în UE în aşa-numitul pachet al Balcanilor de Vest, ţara noastră va merge cu Ucraina. Mai mult, oficialul european a spus că deocamdată nu e vorbeşte despre o perspectivă clară de aderare a Republicii Moldova la UE, deoarece pentru aceasta Moldova ar trebuie să aibă în prezent statutul de candidat. "Însă noi niciodată nu spunem niciodată şi că nu se va discuta despre aceasta”, a precizat Behrendt. El a menţionat că pentru ca o ţară să devenă candidat la accederea în UE, este nevoie de întrunirea mai multor condiţii politice şi economice, precum ar fi respectarea drepturilor omului, drepturilor la libera exprimare şi la libertatea întrunirilor, libertatea presei, ajustarea legislaţiei la Aquis-ul comunitar, ce cuprinde 80-90 mii de pagini. De asemenea, statul candidat la UE trebuie să aibă o economie puternică pentru a rezista impactului introducerii sistemului de liber schimb cu UE. Oficialul a menţionat că în prezent este prematur de a vorbi despre o ascensiune a Moldovei în UE. La moment doar Turcia, Croaţia şi Macedonia au statut de ţări candidate la UE.
Potrivit lui Behrendt, Comisia Europeană va insista să obţină până la finele anului curent mandatul privind negocierile asupra noului acord cu Republica Moldova. Wolfgang Behrendt a spus că, precum a fost menţionat în concluziile Consiliului UE din octombrie curent, Uniunea Europeană este dispusă să aprofundeze relaţiile cu Moldova şi să negocieze un acord nou şi ambiţios cu Moldova. Acest Acord va depăşi actualul Acord de Parteneriat şi Cooperare şi va cuprinde obiectivul unei zone de liber schimb aprofundată şi comprehensivă, ce urmează a fi creată când Republica Moldova va fi pregătită să suporte efectele liberalizării complete a comerțului cu UE. În acest sens, Wolfgang Behrendt a spus că în prezent este desfăşurat un studiu privind impactul asupra Moldovei a liberalizării complete a comerţului cu UE. Rezultatele acestui studiu vor fi cunoscute în a doua jumătate a anului viitor. Totodată, oficialul european a menţionat că mandatul privind demararea negocierilor ar putea fi aprobat de Consiliul UE în primele luni ale anului viitor. Uurmătoarelee concluzii ale Consiliului UE privind progresul Republicii Moldova vor fi prezentate în aprilie 2009. Prin urmare, negocierile privind noul acord asociat cu UE ar putea fi demarate de noua conducere a Moldovei, instituită după alegerile parlamentare.
Întrebat dacă apropiatele alegeri parlamentare din Moldova comportă anumite riscuri în negocierea viitorului acord, oficialul european a răspuns că scrutinul nu va influenţa acest proces, deoarece până la negocierea propriu-zisă a documentului va trece o perioadă îndelungată de timp. Wolfgang Behrendt a menţionat că important este faptul ca alegerile să se desfăşoare transparent şi democratic.
Referindu-se la situaţia economică din Moldova în raport cu statele ce au aderat la UE în 2007, Wolfgang Behrendt a spus că nu vede motive de ce Moldova nu ar obţine progrese economice la fel ca Ungaria sau România. În prezent, situaţia macroeconomică în Moldova este favorabilă, au crescut investiţile, însă mai este nevoie de asigurarea securităţii investiţiilor străine şi a supremaţiei legii, consideră oficialul european. De asemenea, oficialul a menţionat drept important ca investitorii străini să aibă dreptul la procurarea pământului.
Întrebat ce impact va avea criza financiară mondială asupra economiei Moldovei, Wolfgang Behrendt a răspuns că Moldova nu are legătură cu pieţele financiare din SUA şi Occident, singura vulnerabilitate fiind remitenţele. Astfel, fiind dependentă de remitenţe, care constituie o treime din PIB, în cazul unei recesiuni economice în ţările din Occident unde lucrează moldovenii, volumul remitenţelor s-ar putea reduce. Potrivit lui Wolfgang Behrendt, depinde cât de mare va fi această reducere. Dacă remitenţele se vor reduce cu 5-6%, atunci impactul nu va fi resimţit, iar dacă volumul remitenţelor se va reduce cu peste 20%, atunci el a admis că în consecinţă, se va reduce consumul, ceea ce va conduce la micşorarea încasărilor.