Rusia intenţionează să revină pe poziţiile de pacificator în regiunea transnistreană, pe care le ocupa la mijlocul anilor 90, iar problema transnistreană va fi principalul subiect de discuţii la preconizata întrevedere Putin-Voronin la Chişinău, potrivit publicaţiei ruse „Nezavisimaia Gazeta”.
„Statutul examinării problemei transnistrene a fost ridicat de preşedintele rus Dmitri Medvedev, care a menţionat prioritatea ei în mesajul său către Adunarea Federală a FR”, notează NG, menţionând că Rusia pretinde acum rolul de mediator şi garant principal, dacă nu chiar singurul, fără UE şi SUA. „După evenimentele din Osetia de Sud nimeni nu are îndoieli că Rusia îşi va îndeplini promisiunea. Întrebarea este: cum o va face?”, notează publicaţia citată.
Politicienii moldoveni aşteaptă că misterul, ce înconjoară în prezent toate negocierile neprotocolare dintre Chişinău şi Moscova, va fi spulberat după discuţia dintre Putin şi Voronin, susţine publicaţia rusă. Principala intrigă, potrivit surselor din anturajul preşedintelui Moldovei, citate de NG, constă în faptul dacă Putin îl va sacrifica pe Smirnov sau nu. Potrivit surselor citate de NG, Smirnov irită Kremlinul, deoarece este ireconsiliabil, mai mult, nu acceptă convorbiri directe cu Voronin, deşi i-a promis acest lucru lui Medvedev. „Însă dacă se va pune problema demiterii liderului transnistrean, aceasta va avea o importanţă mai mare doar pentru partea moldoveană. Rusia o va utiliza ca pe o monedă de schimb într-un târg mai serios, ce ţine de perspectivele integrăii Moldovei în NATO şi menţinerii prezenţei militare ruseşti în această regiune”, scrie NG.
Potrivit publicaţiei citate, acest fapt este confirmat şi de vizita recentă a secretarului general al NATO Jaap de Hoop Scheffer în Moldova: el a venit la Chişinău în ajunul vizitei lui Putin, la invitaţia lui Voronin. De asemenea, Scheffer a declarat că NATO nu va insista ca Moldova să renunţe la statutul său de neutralitate şi va continua cooperarea cu ea în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace”. „Liderul modovean a spus că ţara sa ar dori să devină membră, rămânând în afara NATO. De fapt aceste declaraţii au fost făcute pentru Putin şi acum, în regelementarea conflictului multe depind de faptul dacă Putin a crezut în aceste declaraţii”, afirmă publicaţia, menţionând că în noiembrie 2003 înainte de întâlnirea lui Putin cu Voronin, preşedintele moldovean, de asemenea, a avut o convorbire cu secretarul general al NATO şi, Voronin, precum singur a mărturisit-o, nu putea să nu ţină cont de aceasta.
„Dacă actualele negocieri Putin-Voronin nu se vor solda cu succes, atunci acest fapt va deprecia celelalte negocieri – Medvedev – Voronin şi misiunea pacificatoare a Rusiei, în general, renaşterea căreia, reieşind din Mesajul lui Dmitri Medvedev- este una dintre princnipalele sarcini ale politicii ruse în spaţiul post-sovietic”, conchide publicaţia rusă „Nazavisimaia Gazeta”.