Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.11.2008

Voronin vrea o nouă lege privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase

În cadurl unei şedinţe de lucru  în problema prevenirii şi combaterii contrabandei şi activităţilor subterane de pe piaţa metalelor preţioase şi semipreţioase, şeful statului a declarat că toate problemele ce apar în acest domeniu se explică prin faptul că legea în vigoare privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase, adoptată, în anul 2004, este depăşită şi nu mai corespunde realităţilor existente în Moldova. 

Preşedintele a insistat asupra adoptării unei legi moderne, în conformitate cu cerinţele europene în domeniu, care ar stimula activitatea legală a agenţilor economici, oferind în acest sens condiţii clare şi progresive de funcţionare. Şeful statului a pledat crearea unui sistem informaţional automatizat de evidenţă a circulaţiei metalelor preţioase şi semipreţioase. 

Totodată, preşedintele a accentuat că proiectul de modificare a legii privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase nu trebuie să poarte un caracter represiv.

Participanţii la consfătuire au evidenţiat încălcările frecvente admise de agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în sfera dată.        

Astfel, potrivit datelor Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC), dacă anterior cele mai frecvente încălcări ţineau de marcajul fals al acestora, atunci în prezent tot mai des se depistează cazuri de legalizare a producţiei de contrabandă prin firme-fantome, prin aşa-numite donaţii ale agenţilor economici, prin tentativele de a efectua marcare veridică. Potrivit directorului CCCEC, Sergiu Puşcuţă, situaţia complicată creată în regimul de import, prelucrare, utilizare şi circulaţie a metalelor şi pietrelor preţioase se agravează şi prin încălcările de ordin fiscal şi alte abateri de la legislaţia în vigoare.

Totodată, directorul Serviciului Vamal Viorel Melnic, a menţoiant că în anul trecut cota aurului importat din Rusia declarat la vamă a constituit 29%, iar în anul curent - 34%, pe când volumul de articole din aur importate din Turcia a constituit 27% - în anul 2007 şi 22% - în anul curent. Acest fapt, în opinia lui,, se explică prin falsificarea actelor de provenienţă, având în vedere calitatea net superioară a articolelor din aur produse în Federaţia Rusă şi, respectiv, cererea sporită pe piaţa din Moldova la acestea. În condiţiile create, are de suferit atât bugetul de stat, cât şi consumatorul, a afirmat Viorel Melnic.        

Potrivit informării prezentate de ministrul finanţelor, Mariana Durleşteanu, în anul curent, Camera Marcării de Stat a depistat 21 de kg de aur şi 15 kg de argint - cu probe false sau fără probe.   

cuvinte-cheie: aur | metale pretioase | contrabanda

Comentarii (0)

 

Related news

Sus