În special, este vorba de proiectele investiţionale privind construcţia liniilor electrice Bălţi- Novodnestrovsk, Bălţi-Suceava, modernizarea CET-urilor şi mărirea capacităţii de producere a acestora, şi alte proiecte.
Acest fapt a fost menţionat în cadrul celei de-a III-a Reuniune a donatorilor privind implementarea Strategiei Energetice a Republicii Moldova pentru anii 2007-2020, desfăşurate la 13 noiembrie la Chişinău. Şedinţa a fost prezidată de către viceministrul Economiei şi Comerţului Tudor Copaci.
Organizaţiile donatoare s-au arătat interesate în acordarea Republicii Moldova a asistenţei tehnice menite să faciliteze procesul de racordare a legislaţiei naţionale la standardele europene în domeniul energetic.
Un alt subiect important abordat în cadrul discuţiilor a constituit eficienţa energetică. Experţii străini au salutat intenţiile Guvernului de a forma Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi au recomandat elaborarea unui plan concret de acţiuni care ar permite ridicarea randamentului de eficienţă energetică.
Experţii au propus eficientizarea consumului de energie termică prin contorizarea consumatorilor, izolarea termică a blocurilor locative- acţiune cu un potenţial enorm de economisire a energiei termice, precum şi introducerea treptată a proiectelor de utilizare a biocombustibilului în calitate de sursă energetică alternativă.
Donatorii externi au dat o apreciere pozitivă acţiunilor întreprinse de către Guvernul Republicii Moldova în vederea soluţionării problemei datoriile istorice în domeniul energetic şi restructurării acestora, în scopul atragerii investiţiilor în domeniul energetic.