In fiecare an, pe data de 14 noiembrie, in lume este marcata Ziua mondiala a diabetului, ce are drept scop de a aduce la cunostinta populatiei manifestarile diabetului zaharat si complicatiile sale si de a promova masuri de preventie a imbolnavirii. Pentru al doilea an consecutiv Ziua mondiala a diabetului este consacrata copiilor si adolescentilor. Astfel, cu ocazia Zilei mondiale a diabetului, medicii isi propun de a informa populatia despre simptomele diabetului zaharat si a indemna sa se adreseze cit mai curind la medic in cazul depistarii semnelor de risc; promovarea unui stil de viata sanatos pentru a ajuta la prevenirea diabetului zaharat tip 2 la copii; asigurarea gratuita a tratamentului cu insulina pentru toti copiii bolnavi cu diabet. Diabetul zaharat a fost recunoscut drept o maladie cronica, invalidizanta si costisitoare si una din afectiunile cronice cele mai frecvente la copii, ce poate afecta copii de orice virsta, chiar si nou-nascuti si sugari.
Daca in trecut diabetul zaharat la copii era, in marea majoritate a cazurilor tip 1 (insulinodependent), in ultimii ani, din ce in ce mai frecvent, la copiii si adolescenti este diagnosticat diabetul zaharat tip 2 (insulinonecesitant). In lume traiesc aproximativ 440 mii de copii cu diabet zaharat tip 1, incidenta acestui tip inregistrind o crestere progresiva la toate virstele, dar in special la prescolari. Se estimeaza ca, anual, aproximativ 70 mii de copii cu virsta mai mica de 15 ani dezvolta diabet zaharat tip 1 (aproape 200 de copii in fiecare zi). In acelasi timp, numarul cazurilor de diabet zaharat tip 2 la copii si adolescenti constituie 8-10% din cazurile noi de diabet. Medicii considera ca aceasta tendinta este o consecinta a cresterii prevalentei obezitatii, legata de schimbarea stilului de viata, ce consta in asocierea dintre o alimentatie defectuoasa (hipercalorica, hiperglucidica si hiperlipidica) si sedentarism. In Republica Moldova diabetul zaharat constituie circa 50% din structura maladiilor endocrine. La 01.01.2008 au fost la evidenta 49.080 bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv 395 de copii cu diabet zaharat tip 1 si 72 adolescenti cu tip 2.
Din numarul total al pacientilor cu diabet, 44.639 persoane (91%) sint cu diabet tip 2. In anul 2007 au fost inregistrate 6.828 cazuri noi de diabet, dintre care 6771 adulti si 57 copii. Studiile aflate in curs de desfasurare in republica arata ca din numarul copiilor si adolescentilor marcati de factorii de risc (obezitatea, predispunere ereditara pentru diabet, alte patologii endocrine), cuprinsi de investigatii, 7-10% au fost depistati cu diabet zaharat tip 2. In Republica Moldova nu exista cazuri de diabet zaharat tip 1 nedepistat si nu sint inregistrate cazuri de deces prin coma diabetica clasica. In republica exista o retea de management a diabetului copilului, formata din diabetologi, endocrinologi si pediatri, care asigura evidenta copiilor si adolescentilor cu diabet in cadrul sectiei de endocrinologie pediatrica a Spitalului Clinic Republican pentru Copii „E.Cotaga".
In cadrul institutiei, copiii, adolescentii si parintii lor sint scolarizati individual in problema diabetului. Pacientii cu diabet zaharat tip 1 beneficiaza gratuit de cele mai bune preparate insulinice, ale caror costuri sunt suportate de Programul National MoldDiab. In anul 2008 pentru procurarea insulinei si antidiabeticelor orale de la bugetul de stat au fost alocate 17 mln lei. De Ziua mondiala a diabetului in toate institutiile medicale se anunta „Ziua usilor deschise" pentru consultatii gratuite la diabet. Totodata, in institutiile raionale se va efectua screeningul diabetului in grupele de risc (persoane cu virsta de peste 45 de ani, cu un mod de viata sedentar, supraponderale, ce au avut antecedente de diabet la rude de gradul intii, femei care au nascut un copil cu greutatea peste 4 kg , s.a.).
Medicii subliniaza ca prevenirea diabetului zaharat, inclusiv a formelor grave de diabet, a complicatiilor diabetice poate fi realizata prin controlul factorilor de risc (obezitatea, patologii endocrine, cardiovasculare, hepatice), prin adoptarea unui mod de viata sanatos, activ, si prin depistarea precoce a diabetului zaharat. Semnele alarmante ale diabetului sint: setea excesiva, cresterea apetitului, urinarea frecventa, scaderea in greutate, oboseala, absenta interesului si concentratiei, dereglarea vederii, voma, dureri abdominale. Ziua mondiala a Diabetului a fost instituita in anul 1991 de Federatia Internationala de Diabet si de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept raspuns la cresterea alarmanta a numarului bolnavilor cu diabet in toata lumea. Ulterior aceasta data a fost aprobata oficial si de Asambleea Natiunilor Unite.