Într-un interviu acordat postul de radio “Eho Moskvî”, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că tot ce va face Rusia în Transnistria nu va afecta actualele formate de negocieri în regiune. “Nimeni nu bate alarma şi nu face panică în legătură cu faptul că reprezentanţii Uniunii europene în formatul 5+2 efectuează vizite regulate în acestă regiune. Nimeni nu bănueşte UE de faptul că ar dori să strice acest format. Acelaşi lucru se referă şi la colegii noştri din Ucraina, care tot sunt prezenţi acolo. Şi despre partenerii americani este cunoscut că ei vizitează regiunea regulat. Principalul este ca părţile să nu activeze având ideii preconcepute unul despre altul sau să vadă în toate acţiunile un joc geopolitic. Suntem absolul departe de aceasta şi le dorim şi partenerilor noştri, inclusiv partenerilor din UE, când aceştia vizitează Chişinăul şi Tiraspolul, să aibă acelaşi comportament", a declarat Lavrov.
Referindu-se la perspectivele soluţionării problemei transnistrene, şeful diplomaţiei ruse a menţionat că el nu a declarat că nu ţine minte să fi declarat vreodată că în present părţile se află în pragul unei soluţii. “Am spus că se crează premise foarte bune pentru ieşirea din impas. Şi preşedintele Medvedev şi-a adus aportul personal pentru a pregătri întrevederea dintre preşedintele Voronin şi liderul Smirnov. El se va întâlni cu ambii şi o asemenea întrevedere a fost preconizată, la începutul lunii noiembrie. Însă, din păcate, nu s-a reuşit desfăşurarea ei”, a menţionat Serghei Lavrov, menţionând că în present Rusia se străduie să spropie părţile către o asemenea întrevedere. “După care vom vedea ce posibilităţi concrete sunt de a desfăşura întrevederi în format 5+2”, a mai spus Lavrov.
Totodată, într-un interviu acordat directorului general adjunct al agenţiei ruse Itar Tass Mihail Gusman, preşedintele Voronin s-a arătat muţumit de activitatea forţelor pacificatoare ale Rusiei, menţionând că datorită acestora, situaţia din Transnistria se află sub control. “Principalul e să nu se întâmple ceea ce s-a întâmplat în Caucaz. Mai bine să se desfăşoare negocieri, decât să aibă loc o degenerare a reglementării paşnice, decât să se verse sânge. Aici este nevoie, concomitant, să ne grăbim să lecuitm acestă rană vie pe corpul Moldovei, şi să facem paşi siguri care vor conduce la rezultatul final – unificarea ţării noastre”, a spus Voronin.