La 20 noiembrie 2008, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a organizat o masă rotundă cu genericul: „Transpunerea în practică a Legilor nr.23-XVI din 22.02.08 cu privire la arbitraj şi nr. 24-XVI din 22.02.08 cu privire la arbitrajul comercial internaţional". Scopul manifestării este de a discuta aspectele de transpunere în practică a legilor respective şi a elucida eventualele probleme ce apar la implementarea acestora. La eveniment au participat cca 25 arbitri ai Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a RM, reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Curţii Supreme de Justiţie, Curţii de Apel Economice.
În debutul mesei rotunde, Tudor Olaru, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a remarcat: "În calitate de membru al Camerei de Comerţ Internaţională, Asociaţiei Camerelor de Comerţ şi Industrie Europene Eurochambres, şi alte organizaţii internaţionale, CCI RM observă interesul sporit al agenţilor economici pentru arbitraj şi alte modalităţi alternative de soluţionare a litigiilor, or crearea instituţiilor de arbitraj pe lângă Camerele de Comerţ şi Industrie este deja o practică bine stabilită. Fondarea în 1994 a Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a RM a fost pentru Republica Moldova o cerinţă imperioasă, provocată de diversificarea relaţiilor social-economice într-o societate din ce în ce mai complexă".
La 22 februarie 2008, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat legile nr.23-XVI cu privire la arbitraj şi nr. 24-XVI cu privire la arbitrajul comercial internaţional, iar procedura de soluţionare alternativă a litigiilor în Republica Moldova a trecut la o nouă treaptă de dezvoltare, atât pe plan intern cât şi la nivel internaţional. În acelaşi timp, în procesul de implementare şi aplicare a prevederilor legale pot apărea divergenţe. Diversitatea de interpretări dată de arbitri, avocaţi şi judecători tinde a crea dificultăţi în soluţionarea litigiilor pe calea arbitrajului. Însă dezvoltarea relaţiilor economice într-o societate cu o economie de piaţă necesită anumite garanţii, inclusiv de soluţionare rapidă şi eficientă a unor eventuale conflicte.
Dumitru Postovan, preşedintele Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a RM, a afirmat în cadrul mesei rotunde: „Am organizat acest eveniment pentru a discuta cum se implementează cele 2 legi referitor la arbitraj şi legea despre mediere. Ele conţin noţiuni destul de vagi, care pot fi interpretate diferit. În codul de procedură civilă şi în aceste legi există prevederi care se contrazic. Mai sunt încă o mulţime de aspecte ce necesită a fi discutate. Consider că este oportun să facem un schimb de opinii, pentru a vedea ce spun specialiştii şi ce soluţii propun la problemele respective", a menţionat sursa citată.
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a RM a fost fondată în 1994, după adoptarea de către legislativ a Legii nr.129-XIII cu privire la judecata arbitrală. La Curtea de Arbitraj se organizează şi se administrează soluţionarea litigiilor comerciale internaţionale prin arbitraj, acesta fiind o alternativă proceselor de judecată.
Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCI a RM are o reglementare juridică echivalentă standartelor juridice internaţionale. Anual, ea primeşte în procedură şi soluţionează cca 15 cereri de arbitraj. Pe parcursul acestui an, 90 % din litigiile examinate au avut un caracter internaţional. Majoritatea litigiilor au avut la bază contractele comerciale de diverse tipuri: vânzare -cumpărare internaţională, prestări servicii etc, prevalând litigiile de încasare a datoriilor, penalităţilor şi daunelor. Termenul mediu de soluţionare a unui litigiu este de 3-4 luni de la data transmiterii dosarului tribunalului arbitral.
Serviciul de presa
tel: 24-42-83,
Lia Cazacu