Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2008

Un expert în finanţe globale avertizează Moldova asupra pericolelor capitalului speculativ

Expertul în finanţe globale Steven Moody a declarat în cadrul unei mese rotunde desfăşurată săptămâna trecută că eistenţa capitalului speculativ în băncile moldoveneşti, în volume mari, ar putea comporta riscuri. Moddy s-a referit la faptul că unele companii din Moldova au profitat de dobândele reduse din străinătate, pentru a obţine credite. Aceşti bani, depuşi în băncile moldoveneşti, au creat efectul de speculaţie valutară. În volume mari, aceasta ar putea comporta riscuri, semnalează expertul financiar.

De asemenea, Moody a explicat că în ultimii patru ani, volumul instrumentelor financiare globale a atins cota de 600 de trilioane de dolari, ceea ce depăşeşte de zece ori PIB-ul global. Totodată, băncile centrale din afara SUA au acumulat rezerve valutare de 3,5 trilioane de dolari. La această cifră au contribuit cel mai mult statele BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China). În aceeaşi perioadă, guvernul SUA a emis hârtii de valoare de doar 0,9 trilioane dolari. Anume aceasta a determinat băncile centrale din întreaga lume să cumpere obligaţiuni de securizare a ipotecii, aventurându-se  în afaceri riscante.

Astfel, din 2007, SUA a pierdut parţial controlul asupra propriei politici monetare. Asta nu le-a permis ridicarea ratei de dobânzii la hârtiile de valoare emise de guvern. În aceste condiţii, dobânda la hârtiile de valoare federale de 10 ani a ajuns să fie echivalată cu cea a rezervelor de doi ani. Infuzia de capital, după cum menţionează expertul financiar internaţional Steven Moody, s-a regăsit în cele mai diverse domenii, în special în cel ipotecar, petrolier. Decapitalizarea a ajuns la nivelul de 50%, printre statele cele mai afectate situându-se Federaţia Rusă.

cuvinte-cheie: Moody | criza | riscuri

Comentarii (0)

 

Related news

Sus