Bruxelles-ul îsi va face publica miercuri viziunea asupra Parteneriatului Estic, propunând aprofundarea legaturilor UE cu Ucraina, Georgia, Republica Moldova si alte trei foste republici sovietice, dar fara a le promite aderarea, relateaza AFP.
Cu aceasta ocazie, Comisarul pentru Relaţii Externe şi Politica Europeană de Vecinatate, Benita Ferrero-Waldner, va susţine la 3 decembrie, o videoconferinţă, în cadrul careia va prezenta concepţia Parteneriatului Estic. Videoconferinţa va fi transmisa simultan în Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Ucraina, Moldova si Georgia.
Comisia Europeana va propune pentru aceste tari un Parteneriat Estic, care merge mai departe decât actuala sa Politica de Vecinatate, ce sustine financiar aceste tari pentru a face reforme economice si politice.
Parteneriatul Estic prevede crearea unei zone de liber schimb, similară cu zona economică, existentă în prezent între UE şi Islanda, Norvegia şi Lichtenshtein. Pentru crearea unei astfel de zonă ţările vor trebui să implementeze aquis-ului comunitar. Parteneriatul Estic va prevede introducerea regimului fără vize cu cele şase state în perspectivă îndelungată prin reducerea treptată a perioadei de eliberare a vizelor şi crearea centrelor comune pentru eliberarea vizelor. În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, Comisia Europeană propune semnarea memorandumurilor de înţelegere, care vor contribui la asigurarea secutităţii energetice a UE, inclusiv va prevede „gestionarea şi deţinerea în comun a gazoductelor de către companiile ţărilor-furnizoare, de tranzit şi consumatoare".
Bruxelles-ul ofera astfel acestor tari "un statut apropiat celui pe care îl au Islanda sau Norvegia", apreciaza conservatorul polonez Jacek Saryusz-Wolski, presedintele Comisiei de afaceri externe a Parlamentului European. Aceste tari vor putea, astfel, sa avanseze spre UE si, "peste zece sau 20 de ani", aderarea lor va fi "aproape evidenta, când se va vedea ca sunt aproape la acelasi nivel economic si social", a mai spus europarlamentarul polonez.
Bruxelles-ul propune de asemenea consolidarea cooperarii sale energetice cu aceste tari importante pentru tranzitul petrolului si gazului din Rusia sau de la Marea Caspica spre tarile membre UE.
Din punct de vedere financiar, Comisia ar vrea sa dubleze fondurile alocate acestor tari pâna în 2013 si sa le creasca cu înca 60% dupa acest termen.
Propunerile sale vor fi discutate la summitul european din 11-12 decembrie si, daca vor fi aprobate, Parteneriatul Estic va fi lansat în cadrul unui summit la care vor fi invitate si tarile respective si care ar putea avea loc în aprilie în Cehia, care va prelua presedintia UE.