Prezenta militara rusa in Republica Moldova si Georgia si suspendarea de catre Moscova a Tratatului privind Fortele Conventionale din Europa (CFE) sunt "surse majore de ingrijorare" pentru securitatea europeana.
"Suspendarea de catre Rusia a aplicarii CFE si prezenta militara in Moldova si Georgia sunt surse majore de ingrijorare" pentru Europa, a apreciat, joi, numarul trei in Departamentul de Stat american, William Burns, citat de AFP.
Moscova dispune de contingente militare in Osetia de Sud si Abhazia, doua regiuni separatiste ale Georgiei a caror independenta a recunoscut-o dupa conflictul ruso-georgian.
Rusia are insa trupe si in republica separatista moldoveana Transnistria, independenta de facto din anii '90, a carei independenta nu este recunoscuta pe plan international, nici chiar de Moscova.
Recent, Moscova a confirmat ca vrea sa readuca in discutie planul Kozak pentru solutionarea conflictului transnistrean, respins de Republica Moldova la presiunile Occidentului in 2003 si care prevede mentinerea prezentei militare ruse.
"Credem cu adevarat ca planul de pace care a fost respins atunci era eficient si putea fi implementat", a declarat la jumatatea lunii noiembrie prim-vicepremierul Igor Suvalov, intr-o discutie cu presa relatata de Reuters.
Planul Kozak propus de Moscova prevedea un stat federal in care Transnistria s-ar fi bucurat de o larga autonomie, iar fortele ruse ar fi ramas in regiune pentru a superviza aplicarea acordului.
Pe de alta parte, Burns a cerut inca o data Moscovei sa permita intrarea in Abhazia si Osetia de Sud a observatorilor europeni insarcinati cu supravegherea aplicarii armistitiului in Georgia.
"Este nevoie ca observatorii militari sa aiba acces in tot teritoriul Georgiei, asa cum este el recunoscut de comunitatea internationala", a insistat oficialul american.
Tot joi, Uniunea Europeana lansase acelasi apel si isi exprimase dorinta ca Rusia sa reinceapa sa aplice CFE, tratat de la inceputul anilor '90 care limiteaza armamentul conventional pe teritoriul european.
Burns o inlocuieste la reuniunea OSCE pe secretarul de stat american Condoleezza Rice, care si-a anulat participarea la reuniunea OSCE de joi si vineri pentru a merge in India si Pakistan, unde tensiunile s-au intesificat in urma atentatelor de la Bombay.
Sursa: Ziare.com