Zona euro a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată de la introducerea monedei unice, după o scădere de 0,2% a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea, precedată de un declin în acelaşi ritm în perioada aprilie-iunie, potrivit datelor prezentate, joi, de Eurostat.
Economia Uniunii Europene, formată din cele 15 ţări din zona euro şi 12 state care nu au adoptat moneda unică, s-a contractat cu 0,2% în perioada iulie-septembrie, după ce a stagnat în trimestrul al doilea.
Faţă de perioada similară a anului trecut, PIB al UE a urcat cu 0,8% în trimestrul al treilea, iar economia zonei euro a crescut cu 0,6%, după avansuri de 1,7%, respectiv 1,4% în trimestrul al doilea, precizează Biroul de Statistică al Comisiei Europene.
Scăderea economică a zonei euro din intervalul iulie-septembrie, şi implicit intrarea oficială în recesiune a grupului de 15 state, au fost cauzate, în principal, de un declin de 0,6% al investiţiilor, în timp ce cheltuielile de consum au stagnat.
În Germania - cea mai mare economie europeană - şi Italia (locul 4 în UE după dimensiunea economiei), PIB au scăzut în ritmuri similare, respectiv 0,5% în trimestrul al treilea şi 0,4% în perioada aprilie-iunie, în timp ce Suedia a raportat declinuri de 0,1% în ambele trimestre.
Economia Franţei s-a contractat cu 0,3% în trimestrul al doilea, însă a crescut cu 0,1% în intervalul iulie-septembrie, în timp ce, în Spania PIB a scăzut cu 0,2% în trimestrul al treilea, după o creştere de 0,1% în cele trei luni încheiate la 30 iunie.
Principalii parteneri economici ai UE, Statele Unite şi Japonia, se confruntă, de asemenea, cu dificultăţi macroeconomice.
Japonia este în recesiune oficială, cu scăderi de 0,9%, respectiv 0,1% în cele două trimestre analizate, iar SUA a avut o creştere economică de 0,7% în perioada aprilie-iunie, urmată de un declin de 0,1% în următoarele trei luni.
Sursa: Mediafax