Consiliul Europei va derula în premieră în Republica Moldova un program de asistenţă pe perioada preelectorală pentru organizarea de alegeri libere şi intenţionează să-şi extindă programele şi în Transnistria, inclusiv să deschidă o Casă a Europei la Tiraspol, transmite NewsIn.
Şeful Directoratului general pentru democraţie şi afaceri politice al Consiliului Europei, Jean-Louis Laurens, a declarat că este extrem de important ca autorităţile moldovene să asigure nişte alegeri parlamentare libere şi corecte la primăvară "pentru o mai bună poziţionare a Chişinăului în context european", dar şi pentru accelerarea ridicării monitorizării Republicii Moldova.
În cadrul unei întrevederi cu un grup de jurnalişti de la Chişinău şi Tiraspol, Jean-Louis Laurens a declarat că, în pofida faptului că organismul european nu participă direct la negocierile pentru reglementarea conflictului trasnistrean, forul de la Strasbourg îşi poate aduce totuşi contribuţia la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două maluri ale Nistrului.
"Transnistria este parte a Republicii Moldova şi, în această calitate, face parte implicit din Consiliul Europei şi astfel normele europene trebuie să fie valabile şi acolo, iar regiunea să beneficieze de toate programele şi întreaga asistenţă de care beneficiază Moldova din partea Consiliului Europei", a declarat Jean-Louis Laurens.
Oficialul european a precizat că, recent, Consiliul Europei şi-a propus să fie mai activ în regiune şi chiar dacă nu este parte la negocieri, a aprobat lansarea a trei programe pilot pentru Transnistria. Este vorba despre susţinerea Universităţii din Tiraspol şi acreditarea ei în sistemul european de studii, vizite de documentare la Consiliul Europei ale unor jurnalişti şi experţi de la Tiraspol şi Chişinău, precum şi organizarea unor seminare de instruire a autorităţilor în domeniul electoral de la Chişinău şi Tiraspol. Cele trei proiecte au fost gândite ca măsuri de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.
Şeful directoratului general pentru democraţie şi afaceri politice al CoE a adăugat că, deocamdată, Consiliul Europei nu şi-a făcut planuri concrete în privinţa viitoarelor proiecte pentru Transnistria. Lucrurile se vor limprezi după evaluarea rezultatelor celor trei proiecte pilot. Însă una dintre ideile de perspectivă este deschiderea la Tiraspol a unei Case a Europei, care să devină un centru de informare a populaţiei nu doar al Consiliul Europei, ci şi al tuturor celorlalte instituţii europene centrale.
Referindu-se la contextul electoral din Republica Moldova, Jean-Louis Laurens a subliniat că miza unor alegeri libere şi care să respecte standardele europene este acum mai mare ca niciodată. "Alegerile libere şi democratice nu sunt în sine o garanţie a democraţiei. Dar dacă alegeri libere şi democratice nu există, putem fi siguri că nu suntem într-un sistem democratic. Iată de ce am iniţiat împreună cu autorităţile moldovene un program de cooperare, pentru a ajuta Republica Moldova să identifice toate deficienţele legate de alegeri, aşa încât viitorul scrutin să reprezinte o alegere liberă a cetăţenilor. Nu ne interesează rezultatele acestor alegeri – aceasta va fi opţiunea electoratului. Vrem doar ca ele să fie libere şi corecte", a subliniat oficialul european.
Potrivit lui Laurens, alegerile libere vor fi şi un bun semnal pentru ridicarea monitorizării Republicii Moldova de către Consiliul Europei, monitorizare care durează deja de 16 ani. "Dacă raportul misiunii de observare a scrutinului va fi pozitiv, adică alegerile vor corespunde standardelor şi normelor europene şi vor avea un impact pozitiv asupra Comitetului de monitorizare, cu certitudine că acest lucru va servi argumente în plus pentru ridicarea monitorizării. Asta însă nu va însemna şi ridicarea automată a procedurii de monitorizare", a atras atenţia Jean-Louis Laurens.
Pe jurnaliştii de la Tiraspol i-a interesat însă mai mult când vor fi monitorizate de către Consiliul Europei şi alegerile din Transnistria. Jean-Louis Laurens a spus că spus că aceasta se va întâmpla "numai după soluţionarea definitivă a conflictului şi adoptarea unui statut special pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova".
Sursa: Ziare.com