Vremea este un factor de risc mai important decat criza financiara internationala, in cazul Republicii Moldova. Aceasta este concluzia unui raport macroeconomic publicat de BCR si care constata faptul ca Moldova consemneaza o crestere economica solida, disciplina bugetara, dependenta redusa fata de finantari bancare, lichiditate ridicata in sistem si 0% impozit pe profit.
Mai multe companii romanesti mari, printre care Petrom, Rompetrol, Metro sau MediaPro, au decis, pana acum, sa isi extinda afacerile in Republica Moldova. Totusi, investitorii avertizeaza ca oportunitatile economice sunt contrabalansate de riscuri de ordin politic. "Vanzarile noastre au mers foarte bine in Republica Moldova, am atins un nivel de 2,9 milioane de euro si un profit de 375.000 de euro. Rezultatele au fost determinate de faptul ca avem o retea de distributie puternica si colaboram cu clienti mari.
Nu cred ca Republica Moldova poate fi atractiva pentru relocari, decat cel mult pentru mana de lucru ieftina, deoarece este o tara comunista, care nu stimuleaza investitiile straine si in care piata neagra are inca o pondere destul de mare", a declarat pentru Business Standard Adrian State, directorul general al Den Braven Romania. Produsul Intern Brut al Republicii Moldova ar putea creste, in acest an, cu 5,3%, conform studiului realizat de Banca Comerciala Romana (BCR). De asemenea, pentru anul 2009, BCR estimeaza ca economia Moldovei va inregistra un avans mai redus, de numai 4,9%. Cresterea economica sanatoasa din acest an are loc pe fondul consumului populatiei, in ciuda crizei financiare internationale. Economistii celei mai mari banci din Romania considera ca adancirea deficitului de cont curent se va tempera anul viitor, de la 15,3% din PIB in acest an la 15%. In plus, datoria publica va inregistra un declin, de la 29,6% din PIB in 2006 la 13%, in cursul anului viitor. Exista insa date mai putin optimiste privind economia Moldovei.
Potrivit raportului Perspective Economice Globale 2009 al Bancii Mondiale (BM), ritmul de crestere economica a Republicii Moldova va incetini de la 6,5% in 2008 la 4,0% anul viitor. Incetinirea este mai drastica decat cea preconizata de BCR. In plus, in acest raport se subliniaza ca Republica Moldova are cea mai mica crestere dintre tarile CSI.
Sursa: Business Standard