INSTITUTUL DE TEHNOLOGII ALIMENTARE A PETRECUT CU SUCCES TESTAREA UTILIZĂRII DE SARE IODATĂ LA FABRICAREA BRÂNZETURILOR ŞI CONSERVELOR DE LEGUME
Începând de la 1 ianuarie 2009 sarea iodată urmează să fie folosită în toate ramurile idustriei alimentare.
- Sarea iodată nu modifică gustul, culoarea sau forma produselor fabricate, este concluzia Institutului Naţional de Tehnologii Alimentare.
- Guvernul RM a dispus utilizarea sării iodate în industria alimentară ca parte componentă a Programului Naţional de Eradicare a Maladiilor Iodo-Dificitare.
Chişinău, 11 decembrie 2008 - Institutul Naţional de Tehnologii Alimentare a petrecut astăzi o degustare a produselor alimentare fabricate cu utilizarea sării iodate. Este vorba de mai multe feluri de,brânzeturi şi legume conservate, preparate în aceleaşi condiţii industriale, dar cu sare fortificată cu iod, în loc de sarea obişnuită folosită de producători.
După o serie de cercetări ştiinţifice şi testări de laborator, Institutul de Industrie Alimentară a ajuns la concluzia că sarea iodată nu influenţează gustul produselor, aspectul lor exterior, propietăţile fizico-chimice şi micro-biologice. Asta contrar părerilor unor specialişti ai întreprinderilor producătoare, care vehiculează ideea că sarea iodată schimbă culoarea şi înmoaie legumele conservate, iar în cazul caşcavalurilor - le afectează consistenţa, gustul şi mirosul.
"Cercetările de laborator au durat aproape jumătate de an, timp în care am testat minuţios produsele fabricate cu sare iodată şi am ajuns la concluzia că ele nu se deosebesc practic deloc de cele preparate cu sare obişnuită", menţionează Directorul Institutului Naţional de Tehnologii Alimentare, Natalia Ţislinscaia. "Mirosul sau gustul de iod nu a fost sesizat, iar calitatea produselor nu a deviat deloc de la standarde", a mai adăugat Natalia Ţislinscaia.
Pentru a convinge publicul larg de acest lucru, Institutul de Tehnologii Alimentare a organizat astăzi o degustare publică a produselor preparate cu sare iodată. O comisie specială constând din reprezentaţi ai Institutului, Guvernului, Departamentului de Standardizare şi Metrologie, specialişti de la întreprinderile producătoare, precum şi jurnaliştii au gustat produsele fabricate cu sare iodată şi cele fabricate cu sare obişnuită, comparându-le între ele.
Acţiunea a fost organizată de Institutul de Tehnologii Alimentare şi Ministerul Agriculturii, cu sprijinul financiar al UNICEF în Moldova.
"Vrem să demonstrăm publicului larg şi producătorilor că sarea iodată nu dăunează calităţii produselor alimentare, aşa cum se vehicula anterior. Mai mult decât atât, consumul zilnic de alimente pregătite cu sare iodată asigură sănătatea întregii familii", susţine coordonatorul programului Acces Echitabil la Serviciile de Calitate în cadrul UNICEF Moldova, Svetlana Stefaneţ.
Evenimentul se înscrie într-o serie de acţiuni care fac parte din Programul Naţional de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod aprobat de Guvern în 2007. Documentul presupune importarea din 1 martie 2007 în ţară numai a sării iodate, creşterea ratei de utilizare de către familii a sării alimentare iodate până la 90% şi extinderea utilizării sării iodate în toate ramurile industriei alimentare începând cu 1 ianuarie 2009.
Guvernul a declarat promovarea consumului de sare iodată drept o prioritate din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă populaţia din cauza deficitului de iod din solul, apa şi produsele autohtone.
Lipsa de iod în alimentaţie reprezintă cauza primară a retardului şi a deficienţelor mintale, având cel mai devastator impact asupra creierului fătului aflat în dezvoltare şi asupra copiilor în primii lor ani de viaţă. Totodată, deficienţa de iod sporeşte probabilitatea mortinatalităţii, a problemelor în sarcină sau chiar pierderea sarcinii.
Experienţa ţărilor dezvoltate, cum ar fi Elveţia, Germania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Danemarca a demonstrat că afecţiunile de sănătate cauzate de deficienţa de iod pot fi evitate printr-o metodă ieftină şi eficientă - suplimentarea obligatorie a sării cu iod şi utilizarea acesteia în alimentaţie. Datorită acestui lucru, ţările sus-menţionate au eradicat în totalitate afecţiunile provocate de deficienţa de iod.
Pentru mai multe informaţii:
Lina Botnaru, Ofiţer de presă
Tel: 269-235
Mob: 068090111
e-mail: lbotnaru@unicef.org