Şeful Misiunii Departamentului European al FMI Graeme Justice a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă că până în prezent Moldova a ieşit cu bine în urma şocurilor externe, începând cu 2006, când au fost majorate preţurile la resursele energetice, iar Rusia a introdus embargo la importul vinurilor moldoveneşti. De asemenea, Justice a menţionat şi seceta din 2007 şi inundaţiile din 2008.
Potrivit lui Graeme Justice, politicile macroeconomice sănătoase promovate în ultimii ani de către autorităţile moldovene au permis Moldovei să facă faţă acestor şocuri şi şi-a exprimat speranţa că şi pe viitor va fi capabilă să depăşească o nouă provocare ce constituie criza financiară mondială.
Oficialul FMI a menţionat că sistemul financiar al Modovei nu a suferit de pe urma crizei mondiale, datorită măsurilor eficiente adoptate de BNM în direcţia sporirii capitalizării băncilor comerciale şi a măsurilor bugetar-fiscale. Justice a spus că unul dintre scopurile actualei misiuni a FMI, care s-a aflat în Moldova în perioada 4-15 decembrie, a fost coordonarea acţiunilor necesare în vederea evitării şi diminuării impactului crizei financiare asupra Moldovei. Astfel, Graeme Justice a menţionat că Moldova trebuie să promoveze politici monetară şi bugetar-fiscală prudente, să asigure consolidarea poziţiilor de capitalizare, consolidarea rezervelor valutare, asigurarea unui buget prudent bazat pe evaluări realiste şi alte măsuri macroeconomice. Potrivit lui, criza financiară ar putea afecta volumul exporturilor, al investiţiilor străine directe şi al remitenţelor.
Potrivit lui Graeme Justice, pentru anul 2008 FMI aşteaptă o creştere economică de 6-7% în Moldova, şi o inflaţie de 8%. Oficialul FMI şi-a exprimat speranţa că în 2008 rezervele valutare ale BNM vor atinge un nivel mult mai bun faţă de finele anului 2007. Totodată, el a spus că FMI speră că în anul 2009 ritmul investiţiilor străine directe în Moldova se va menţine la nivelul ultimilor câţiva ani. La rândul său, vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a menţionat că Guvernul moldovean prognozează pentru anul 2008 o creştere economică de 6,5% şi o inflaţie de sub 10%.
Vicepremierul, ministrul Economiei şi Comerţului Igor Dodon a declarat că anul 2009 va fi unul mai dificil pentru sectorul real, dat fiind faptul că unele ramuri ale economiei suferă în prezent de pe urma crizei financiare globale, în special sectorul construcţiilor şi exporturile. Potrivit lui Dodon, printe priorităţile Guvernului în 2009 vor fi susţinerea întreprinderilor şi businessului autohton.
Astfel, pentru facilitarea construcţilor vor fi stabilite proiectele de infrastructură, iar pentru susţinerea operaţiunilor de export, Guvernul examinează în prezent „metoda irlandeză", ce constă acoperirea de către stat a unei părţi din cheltuielile pentru creditarea exporturilor. Igor Dodon a menţionat că despre această metodă vor fi oferite informaţii mai detaliate în momentul în care guvernul va lua o decizie în acest sens.