„În termeni diplomatici, transformarea Transnistriei într-o altă Abhazie, sau chiar într-un al doilea Kaliningrad ar fi o sarcină destul de uşoară pentru administraţia bicefală rusească „Putin-Medvedev”, iar, în termeni militari, Moldova nu poate face faţă capacităţilor militare ale Rusiei”, a declarat într-un interviu pentru IDIS „Viitorul”, profesorul Universităţii din Leipzig, fost membru al misiunii OSCE în Moldova în perioada 1992-1996, Stefan Troebst.
În opinia lui, deşi un scenariu maximal negativ nu ameninţă direct Republica Moldova, totuşi integrarea ţării într-un sistem stabil de alianţă militară este condiţia esenţială pentru a se proteja contra unor riscuri potenţiale şi curente.
Potrivit lui Stefan Troebst, pe lângă o alianţă bilaterală cu ţara vecină Ucraina, autorităţile politice de la Chişinău ar trebui să considere foarte serios opţiunea de a adera la NATO cît mai curând, şi fără nici o remuşcare. „Această concluzie reiese din cel puţin 3 motive: în primul rând, Republica Moldova are un hotar extins cu România, stat membru NATO; în al doilea rând, punctul fierbinte din regiunea transnistreană, unde Rusia este prezentă politic şi militar, este de un interes fundamental pentru poziţionarea NATO, nu în ultimul rând şi datorită apropierii din punct de vedere geografic; iar, în al treilea rând, Republica Moldova nu se găseşte la frontiera cu Rusia, cum sunt de exemplu Georgia şi Ucraina”, susţine Stefan Troebst.
Totodată, profesorul german afirmă că aderarea Republicii Moldova la NATO nu ar veni în mod necesar sau gratuit, în nici un caz. „Şi nu cred că cineva din Alianţă s-ar cumpăra pe nişte promisiuni sterile cu faptele nefăcute. Sunt convins că niciun fel de propagandă nu ajută atunci când principiile democratice, ale economiei de piaţă şi ale supremaţiei legii sunt încălcate. Republica Moldova are nevoie de nişte argumente foarte serioase, care să convingă factorii de decizie ai Occidentului că doreşte ce declară, că poate asigura prin fapte succesul unei politici curajoase de liberalizare a economiei (dar, în fapte, nu în vorbe!), că poate gestiona în mod principial o luptă aprigă contra fenomenelor de corupţie şi devalizare a banilor publici, şi că poate renunţa la stereotipurile şi moştenirile regimului sovietic, prin multitudinea sa de recidive, habitusuri, obişnuinţe incompatibile cu societăţile europene. Vă asigur că merită să încercaţi!”, a declarat profesorul Stefan Troebst.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.12.2008Stefan Troebst: Transformarea Transnistriei într-o altă Abhazie ar fi o sarcină destul de uşoară pentru administraţia rusă
Comentarii (0)