Republica Moldova se număra printre ţările în care numărul populaţiei cu varsta de peste 65 de ani se va dubla în următoarele două decenii, procesul de îmbătrânire avansând într-un ritm fără precedent. Concluzia aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite şi cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe a Moldovei.
Reprezentanţii ONU şi membrii Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei de Ştiinţe a Moldovei au constatat că principalul motiv al îmbătrânirii rapide a moldovenilor este migraţia intensivă a populaţiei. Astfel, în scurt timp, fiecare a cincea persoană din Republica Moldova va depăşi vârsta de 60 de ani.
Potrivit academicianului Gheorghe Paladi, procesul de îmbătrânire a populaţiei din Republica Moldova a început după destrămarea URSS, când s-a acutizat sărăcia. Acest lucru a dezvoltat procesul migraţiei. Foarte mulţi dintre cei plecaţi peste hotare sunt tineri apţi de muncă şi femei în perioada de reproducere. În mod firesc, plecarea lor din ţară a condus la o scădere bruscă a natalităţii. Dacă în anul 1970 la o mie de persoane se năşteau 21 de copii, atunci în prezent se nasc doar 8. Rata mortalităţii depăşeşte cu mult natalitatea, iar în aceste condiţii academicianul Paladi vorbeşte despre „pericolul dispariţiei moldovenilor ca popor" în aproximativ 50 de ani.
Cercetătorii susţin că populaţia în Republica Moldova va scădea dramatic începând cu 2015 când generaţia anilor ‘90, va intra în perioada de reproducere. Aceasta înseamnă, potrivit experţilor, că în anul 2050 persoanele cu varsta de peste 60 de ani vor constitui 35 la sută din populaţia Moldovei, faţă de 14 la sută cât constituie în prezent.
Un raport al Băncii Mondiale recomandă Guvernului implimentarea unor politici înţelepte, cum ar fi crearea locurilor atractive de muncă pentru tineri, ajustarea pensiilor cu inflaţia, egalarea vârstei de pensionare a femeilor cu barbaţii şi echivalarea pensiei sociale cu nivelul de 10% din PIB.