Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2008

Greceanîi: „Moldtelecom”-ul şi Banca de „Economii” nu vor fi scoase la privatizare în timpul apropiat

Greceanîi: „Moldtelecom”-ul şi Banca de „Economii” nu vor fi scoase la privatizare în timpul apropiat

Premierul Zinaida Greceanîi a declarat că Guvernul examinează în prezent situaţia pe piaţă şi că nu are de gând să vândă aceste obiecte importante la un preţ pe nimic. „Privatizarea lor va fi posibilă în situaţia când piaţa va fi atractivă”, a spus premierul în cadrul unei conferinţe, în care a prezentat un raport de bilanţ al activităţii Guvernului în 2008.

Greceanîi a menţionat că firmele consultante ale Guvernului vor sugera autorităţilor perioada favorabilă pentru vânzarea obiectelor.

Anterior, FMI a insistat asupra privatizării „Moldtelecom” şi a „Băncii de Economii”. În Memorandumul privind politica economică şi financiară a guvernului şi a Băncii Naţionale a Moldovei pentru 2008 era menţionată importanţa pregătirii de privatizare a acestor obiecte. Guvernul Moldovei anunţase că va asigura privatizarea „Băncii de Economii” de către un investitor bancar strategic, care va implementa tehnologii noi, va întări managementul băncii şi fluxul de capital străin, precum şi va spori competitivitatea băncii în sistemul bancar al Moldovei. Concursul de selectare a consultantului financiar al Guvernului pentru privatizarea „Băncii de Economii” a fost câştigat de către compania franceză BNP Paribas Corporate & Investment Banking. Se preconza că „Banca de Economii” va fi expusă la vânzare până la 31 martie 2009. Acest termen a fost determinat de Memorandumul FMI privind politici eccomice şi politice ale Moldovei pentru 2008.

“Nu se vor întoarce toţi”

 
Referindu-se la criza financiară mondială şi la impactul asupra Moldovei, premierul a spus că nu crede că toţi moldovenii aflaţi la muncă peste hotare vor reveni în ţară. “Nu cred ca se vor reintoarce moldovenii care lucrează în sectorul serviciilor, care este afectat într-o masură mai mică de criză, iar cei din construcţii, dacă vor reveni, îşi vor găsi un loc de muncă în ţară”, a spus premierul, menţionând că Guvernul intenţionează să demareze proiecte majore în domeniul infrastrucurii drumurilor.

Referindu-se la un eventual program anticriză, Greceanîi a spus că Guvernul îşi doreşte să continuie atragerea de investiţii în economie, ceea ce va însemna şi crearea de noi locuri de muncă pentru moldovenii care eventual vor rămâne fără locuri de muncă în străinătate şi vor reveni acasă. În plus, potrivit premierului, produsele alimentare, care constituie principalul capitol al exporturilor moldovene, vor fi mereu căutate, chiar şi în perioada crizei.

Acordul privind micul trafic de frontieră cu România - după semnarea Tratatului de bază


Întrebată când va fi semnat Acordul privind micul trafic de frontieră cu România şi când vor fi deschise cele două consulate în plus pe care România le doreşte în Republica Moldova, şefa Guvernului moldovean a răspuns: „După semnarea Tratatului de bază”. Ea a spus că de această chestiune se ocupă Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Referindu-se la schimbarea guvernului de la Bucureşti, premierul moldovean a spus că aceasta  nu afectează interesele Republicii Moldova în relaţia cu România. „Vom avea interesul nostru economic de cooperare, indiferent care guvern va fi acolo. Fiecare ţară îşi are interesele sale şi eu chiar nu aş avea nicio atribuţie să mă implic şi să spun că l-aş prefera pe unul sau pe celălalt”, a declarat Greceanîi.

Moldova doreşte mai mult decât ceea ce oferă Parteneriatul Estic


Întrebată, ce crede despre Parteneriatul Estic, lansat recent de Comisia Europeană, Greceanîi a admis faptul că Guvernul de la Chişinău îşi doreşte mai mult decât un parteneriat în comun cu alte cinci state din estul UE. „Noi am discutat cu partenerii noştri din Comisia Europeană şi am spus că ţările din acest Parteneriat Estic nu sunt toate la aceeaşi etapă de avansare în relaţiile cu UE. De aceea fiecare ţară are nevoie de o tratare absolut separată, inclusiv Republica Moldova. Şi cred că Moldova merită această tratare separată, având în vedere şi gradul de avansare în drumul către UE”, a spus Zinaida Greceanîi.

cuvinte-cheie: bilant | Greceanii

Comentarii (0)

 

Related news

Sus